Tunnetko nämä termit?
Tiedätkö, että hashtagillä voi kertoa, että viesti liittyy johonkin tiettyyn asiaan.
Netti- ja somesanastoa:
- Digitaalinen tarkoittaa koodattua eli tietotekniikan avulla tallennettua tietoa. Digitaalisesti on mahdollista säilyttää ja siirtää tekstiä, kuvaa, ääntä. Digitalisaatio merkitsee kaikkea sitä, millä tavoin tietotekniikan kehittyminen ja internet muuttavat elämäämme. Esimerkiksi paperinen sanomalehti edustaa vanhaa tekniikkaa ja verkkolehti taas digitaalista maailmaa. Työnteko, palvelut ja vapaa-aika ovat mullistuneet parissa vuosikymmenessä digitalisaation vuoksi.
- Virtuaalinen tarkoittaa tietotekniikan avulla luotuja todentuntuisia asioita. Virtuaalitodellisuus eli keinotodellisuus on kokonainen ympäristö, jonka näkymät, äänet ja muut aistimukset on tehty tietokoneella.
- Mobiili– eli liikkuva teknologia tarkoittaa tietoteknisiä laitteita, jotka kulkevat ihmisten mukana kaikkialle ja jotka ovat jatkuvasti nettiyhteydessä. Yleisimpiä mobiililaitteita ovat älypuhelimet ja tabletit eli taulutietokoneet.
- Some on lyhenne sanoista sosiaalinen media. Somessa ihmiset pitävät yhteyttä toisiinsa, jakavat kuulumisia, kommentoivat maailman tapahtumia sekä seuraavat uutisia. Suosittuja some-kanavia ovat esimerkiksi Facebook, Twitter, Instagram, Periscope, Snapchat ja WhatsApp. Some eroaa perinteisistä tiedotusvälineistä siten, että sisällön tuottavat käyttäjät itse.
- Sovellus eli englanniksi app tai application tarkoittaa ohjelmaa, joka ladataan netin sovelluskaupasta tietokoneeseen, puhelimeen tai tablettiin. Erilaisia huvi- ja hyötysovelluksia on olemassa loputon määrä. Sovellukset voivat olla maksuttomia tai maksullisia. Suomen suosituimpiin sovelluksiin kuuluvat esimerkiksi netti-tv Yle Areena ja musiikkipalvelu Spotify.
- Blogi on verkkosivu, jonne yksi tai useampi henkilö tuottaa säännöllisesti uutta materiaalia. Blogin vanhemmat sisällöt säilyvät silti nähtävillä. Blogi voi sisältää yhden ihmisen päiväkirjamaisia merkintöjä omasta elämästä. Suosittuja ovat esimerkiksi monet ruoka-, muoti- ja politiikkablogit. Myös yrityksillä ja yhteisöillä on blogeja. Vlog on videoita sisältävä blogi.
- Postaus tarkoittaa yksittäistä viestiä somessa, blogissa tai netin keskustelupalstalla. Postaus voi sisältää tekstiä, kuvaa, ääntä tai videota.
- Profiili tai käyttäjäprofiili tarkoittaa tietoja, joilla henkilö esittelee itsensä muille käyttäjille tietyssä nettipalvelussa. Profiilissa voi kertoa itsestä juuri niitä asioita, joita haluaa korostaa. Profiileja luodaan muun muassa sosiaalisessa mediassa ja treffipalveluissa.
- Tubettaja on henkilö, joka tekee videoita johonkin netin videopalveluun – yleensä YouTubeen. Tubettajat ovat varsinkin lasten ja nuorten suosikkeja. Joillekin tubettamisesta on tullut elinkeino.
- Lanittaminen tarkoittaa tietokonepelien pelaamista netin kautta kavereiden kanssa. Lanittajat voivat siis olla jokainen omissa kodeissaan, mutta jutella ja pelailla silti yhdessä.
- Lagaaminen on tietokoneen menemistä jumiin.
- Emoji tarkoittaa kuvamerkkiä, kuten 🙂. Emojit ovat suosittuja erityisesti sosiaalisessa mediassa. Ne selventävät tai piristävät viestejä. Emojin avulla on helppo kertoa vaikkapa, että kaverin viesti on ollut hauska tai että on samaa mieltä hänen kanssaan.
Sosiaalisen median sovelluksissa on valmiina valittavana satoja erilaisia emojeita, tässä muutamia:
hymynaama 🙂
surunaama 🙁
silmänisku 😉
nauru 😀
- Hymiö on eräänlainen emoji, mutta se on tehty tavallisilla kirjoitusmerkeillä. Hymiöitä käytetään emojien tavoin. Tunnetuin hymiö on kallellaan oleva hymynaama : ). Muita suosittuja hymiöitä ovat esimerkiksi surunaama : ( silmänisku ; ) ja nauru : D. Virallisiin teksteihin emojit tai hymiöt eivät kuulu.
- Hashtag eli #-merkki tai risuaita on sosiaalisessa mediassa keino kertoa, että viesti liittyy johonkin tiettyyn asiaan. Vaikkapa hashtag #osallisuus ilmaisee, että postaus käsittelee kansalaisten oikeutta osallistua. Hashtagit auttavat käyttäjiä löytämään itseä kiinnostavia some-viestejä.
Verkko voittaa välimatkat -tekstit Mari Vehmanen ja kuvat Laura Vesa.