Vaativa moniammatillinen tuki

Palvelutarpeisiin, joihin vastaaminen edellyttää tiivistä ja usein pitkäkestoista moniammatillisen ryhmän yhteistyötä.

Aikaisemmin moniammatillista tukea on myönnetty kehitysvammalain perusteella. Uuden lain myötä tämä tuki on siirtynyt vammaispalvelulakiin. Vaativa moniammatillinen tuki (16 §) soveltuu tilanteisiin, joissa vammaisella henkilöllä on palvelutarpeita, joihin vastaaminen edellyttää tiivistä ja usein pitkäkestoista moniammatillisen ryhmän yhteistyötä. Sosiaalihuollolla on järjestämisvastuu palvelusta, mutta sosiaali- ja terveydenhuolto kuitenkin toteuttavat sitä yhteistyössä.  

Myöntämisedellytykset  

Vammaisella henkilöllä on oikeus saada vaativaa moniammatillista tukea, jos: 

  1. hänen osallisuutensa taikka itsemääräämisoikeutensa tai muiden perusoikeuksiensa toteutumisen tukeminen edellyttää erityistä ammatillista osaamista ja yhteistyötä; 
  2. hänellä on vaikeita vammaan liittyviä kommunikoinnin, sosiaalisen vuorovaikutuksen tai käyttäytymisen haasteita, joiden johdosta hänen tai muiden henkilöiden ihmisarvo, terveys tai turvallisuus on uhattuna; tai
  3. hänen perusoikeuksiinsa kohdistuvien rajoitustoimenpiteiden käytön taustalla olevien syiden selvittäminen ja rajoitustoimenpiteiden käytön ennaltaehkäisy ja vähentäminen edellyttävät moniammatillista tukea. 

  Näiden kolmen edellytyksen ei tarvitse täyttyä yhtäaikaisesti, vaan vammaisella henkilöllä on oikeus moniammatilliseen tukeen, jos yksikin edellä mainituista kohdista toteutuu.  

Esimerkkejä tilanteista, joihin moniammatillista tukea on oikeus saada:

Vammaisella henkilöllä on oikeus saada moniammatillista tukea esimerkiksi silloin, jos vammaisen henkilön kommunikointi on hyvin vähäistä ja tarvitaan useamman ammattilaisen yhteistyötä selvittämään, kuinka hänen kanssaan voi olla vuorovaikutuksessa. Myös tilanteissa, joissa vammaisen henkilön itsensä tai muiden henkilöiden ihmisarvo tai terveys on uhattuna, tulee moniammatillisen tiimin auttaa selvittämään tilanne. Sen jälkeen mahdollistuu työskentelyn aloittaminen vastaavien haastavien tilanteiden välttämiseksi. Vammaisen henkilön on tarkoitus oppia tuen kautta turvallisia toimintamalleja. Tiimityöskentelyn tarkoituksena on myös ratkaista käyttäytymiseen liittyviä haasteita, joissa käytetään rajoitustoimenpiteitä viimesijaisena keinona.  

Moniammatillisen tuen toissijaisuus muihin palveluihin nähden 

Moniammatillinen tuki on toissijainen muihin yksittäisiin palveluihin nähden. Se on tarkoitettu tilanteisiin, joissa muut palvelut eivät ole sopivia tai riittäviä. Moniammatillinen tuki on mahdollinen silloin, jos tarvitaan useamman eri ammattilaisen tiivistä, usein pitkäkestoista yhteistyötä ja useita eri sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita.  

Moniammatilliselta tuen käyttöönotolta edellytetään sen välttämättömyyttä. Toisin sanoen tilanne ei ratkea muilla keinoilla, eikä henkilön tarvitsema tuki toteudu muutoin. Tarkoitus ei kuitenkaan ole, että vammaisen henkilön elämään liittyvän tilanteen annetaan kärjistyä liian pahaksi ennen kuin siihen puututaan moniammatillisella tuella. Lainsäätäjä painottaa, että vammaisen henkilön toistuvat vakavat käytöshäiriöt ja aggressiivinen sekä itseä vahingoittava käyttäytyminen edellyttävät aina, että käyttäytymisen taustalla olevia syitä aletaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa selvittämään riittävän perusteellisesti.  

Tuen sisältö  

Vaativa moniammatillinen tuki on vammaiselle henkilölle, häntä tukeville läheisille ja hänen kanssaan läheisesti työskenteleville ammattilaisille annettavaa tukea, joka edellyttää erityistä ammatillista osaamista ja moniammatillista yhteistyötä. Tukea antaa vaativan moniammatillisen tuen asiantuntijaryhmä. Vaativa moniammatillinen tuki sisältää vammaisen henkilön yksilöllisen tarpeen edellyttämät terveydenhuollon tutkimukset. Vaativaa moniammatillista tukea tulee järjestää ensisijaisesti vammaisen henkilön kotiin tai muuhun omaan toimintaympäristöön. Erityisen vaativissa ongelmatilanteissa hyvinvointialue voi kuitenkin järjestää vaativaa moniammatillista tukea myös muualla kuin vammaisen henkilön omassa toimintaympäristössä. Syynä tälle voi olla esimerkiksi turvallisuuden varmistaminen. 

Moniammatillisessa tuessa on kyse pitkäjänteisestä tiimityöstä. Yleistä moniammatillista tukea vaativille tilanteille on, että niihin kytkeytyy puutteita itsemääräämisoikeuden ja osallisuuden toteutumisessa. Tilanteet ovat niin vaativia, että niitä ei pystytä ratkomaan tuetulla päätöksenteolla, henkilökohtaisella avulla tai erityisellä osallisuuden tuella.  

Vaativaa moniammatillista tukea voidaan käyttää haastavaan käyttäytymiseen puuttumiseen tai muiden ongelmien taustalla olevien syiden löytämiseen sekä ratkaisujen etsimiseen. Tarkoituksena on, että rajoitustoimenpiteiden käytöstä voitaisiin kokonaan luopua. Tämä korostaa palvelun tärkeää luonnetta perus- ja ihmisoikeuksien näkökulmasta. Ideana on tuoda moniammatillinen tuki vammaisen henkilön lähelle, hänen omaan toimintaympäristöönsä. Tällöin on mahdollista antaa tukea vuorovaikutukseen ja tukea henkilöä positiiviseen toimintaan. 

Vaativan moniammatillisen tuen toteuttaminen (17 §) 

Tarvittavan tuen sisällöstä, määrästä ja toteuttamistavasta päätettäessä on otettava huomioon vammaisen henkilön kommunikointikeino, asiakassuunnitelmaan kirjattu yksilöllinen tuen tarve ja toivomukset sekä elämäntilanne, jossa vammainen henkilö tarvitsee tukea. Vaativan moniammatillisen tuen sisältö, määrä ja toteutustapa on kirjattava päätökseen. Näistä päätettäessä on aina huomioitava vammaisen henkilön yksilöllinen tuen tarve ja tilanteen haastavuus. Lisäksi päätöksentekoon vaikuttaa vammaisen henkilön asuin- ja muu toimintaympäristö. Ensisijaisesti palvelut on tuotava henkilön pysyvään kotiin, vaikka häneen olisi jouduttu kohdistamaan rajoitustoimia.   

Hyvinvointialueella on oltava alueella tarvittava määrä vaativan moniammatillisen tuen asiantuntijaryhmiä, joissa on riittävä lääketieteen, psykologian, sosiaalityön, vuorovaikutuksen ja muunlaisen asiantuntemuksen osaaminen vaativan moniammatillisen tuen toteuttamista varten. Niiden tavoitteiden onnistumisen kannalta on tärkeää, että toiminta on jatkuvaa eli asiantuntijaryhmien jäsenet eivät voi jatkuvasti vaihtua. Tarvittavat ryhmän asiantuntijat määräytyvät vammaisen henkilön yksilöllisen tuen tarpeen ja tilanteen vaativuuden mukaan 

Vaatien ongelmatilanteiden ratkominen edellyttää usein erilaisten tutkimusten suorittamista. Henkilön käyttäytymistä on myös seurattava ja arvioitava erilaisissa tilanteissa juurisyiden löytämiseksi. Jos henkilö käyttäytyy aggressiivisesti ja väkivallan uhka on läsnä, ykkösprioriteettina on ensin varmistaa henkilön oma, läheisten ja hänen kanssaan toimivien muiden henkilöiden turvallisuus. Näissäkään erityisen vaativissa tilanteissa ei saa kuitenkaan unohtaa velvollisuutta tukea mahdollisuuksien mukaan vammaisen henkilön osallisuutta. Vaativaa moniammatillista tukea tulee aina antaa myös muissa terveyttä ja turvallisuutta uhkaavissa tilanteissa, jos vammaisen henkilön ihmisarvo on vakavasti uhattuna hänen oman käyttäytymisensä seurauksena.