Henkilökohtainen apu
Kehitysvammaisella henkilöllä on oikeus henkilökohtaiseen apuun silloin, kun hän vammansa vuoksi tarvitsee toisen ihmisen apua arjessa.
Henkilökohtainen apu on itsemääräämisoikeutta tukeva vammaispalvelulain mukainen maksuton palvelu. YK:n vammaissopimus edellyttää henkilökohtaisen avun järjestämistä. Apua tulee saada, kun se on vamman vuoksi välttämätöntä. Apua voi saada päivittäisiin toimiin, opiskeluun, työhön ja vapaa-ajalle.
Henkilökohtaisen avun järjestämistapoja ovat työnantajamalli, palvelumalli (hyvinvointialueen oma palvelu tai ostopalvelu) sekä palvelusetelimalli. Hyvää lisätietoa ja oikeuskäytäntöä henkilökohtaisesta avusta löytyy myös THL:n ylläpitämästä Vammaispalvelujen käsikirjasta.
Mitä henkilökohtainen apu on?
Henkilökohtainen apu on toisen ihmisen antamaa apua niissä asioissa, joita henkilö ei itse pysty vamman vuoksi tekemään.
Kuka voi saada henkilökohtaista apua?
Kehitysvammaisella henkilöllä on oikeus saada henkilökohtaista apua, kun hän täyttää laissa mainitut avun myöntämisedellytykset.
Kuinka paljon apua voi saada?
Henkilökohtaisen avun tuntimäärä riippuu yksilöllisestä tarpeesta ja avun käyttötarkoituksesta.
Henkilökohtaisen avun toteuttaminen
Henkilökohtaista apua tulee toteuttaa vammaiselle henkilölle sopivalla tavalla.
Henkilökohtaisen avun hakeminen
Henkilökohtaista apua haetaan oman hyvinvointialueen vammaispalveluista.
Muu lainsäädäntö ja henkilökohtainen apu
Henkilökohtaista apua koskevat yksityiskohtaiset säännökset löytyvät vammaispalvelulaista. Lisäksi on huomioitava muun muassa YK:n vammaissopimuksen säännökset.
Henkilökohtainen apu auttaa osallistumaan -video
Videota ovat olleet tuottamassa Kehitysvammaisten Tukiliiton Malike-toiminnan kanssa Invalidiliitto, Kehitysvammaisten Palvelusäätiö ja Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU. Video: Tussitaikurit Oy / Marker Wizards Ltd. (pituus 1.38 min.)