Europe in Action 2021 -konferenssiin nyt vaikka omalta kotisohvalta
20.04.2021
Inclusion Europe’lla on yhteensä 80 jäsentä kaikkiaan 40 Euroopan maassa, valtakunnallisia tai alueellisia kehitysvammaisten ja heidän perheidensä yhdistyksiä, niiden joukossa 20 kehitysvammaisten ihmisten omaa kansallista yhdistystä. Teemme näiden jäsentemme kanssa yhdessä työtä kehitysvammaisten ihmisten ja heidän perheidensä yhdenvertaisten oikeuksien toteutumiseksi kaikkialla Euroopassa. Kohderyhmäämme kuuluu yli 20 miljoonaa ihmistä.
Vuodesta 2003 lähtien olemme vuoden tärkeimpänä tapahtumanamme järjestäneet kaikille avoimen Europe in Action konferenssin, joka vuosittain kokoaa kolmeksi päiväksi satoja osallistujia yhteisen asiamme äärelle. Ensimmäinen konferenssi järjestettiin Tallinnassa ja sen jälkeen olemme kokoontuneet eri puolilla Eurooppaa – Dublin, Praha, Bryssel, Varsova, Wien, Tampere, Berliini, Larnaca, Bryssel, Ljubljana, Belfast, Rooma, Lissabon, Praha, Birmingham, Vilna – innokkaita isäntäehdokkaita on riittänyt joka vuodelle.
Valitettavasti viime vuonna yhteistyössä itävaltalaisen jäsenemme Lebenshilfe Österreich’in kanssa Wieniin suunniteltu konferenssi jouduttiin pandemiatilanteen vuoksi kokonaan peruuttamaan.
Konferenssi järjestetään yhdessä kunkin maan kansallisen liiton kanssa. Saamme sillä tavoin erityisen hyvän tilaisuuden tehdä näkyväksi kehitysvammaisten ihmisten ja heidän perheidensä elämää konferenssin isäntämaassa, samalla oppia toinen toisiltamme.
Yhdessä jäsentemme kanssa muodostamme suuren joukon, jonka ääni kehitysvammaisten ja heidän perheidensä yhdenvertaisuuden puolesta kuuluu voimakkaana kautta koko Euroopan.
Kuudessa ensimmäisessä konferenssissamme ohjelma oli jaettu kehitysvammaisten osallistujien omaan ohjelmaan ja muiden osallistujien ohjelmaan. Tampereella vuonna 2009 yhteistyössä suomalaisten jäsenjärjestöjemme Tukiliiton ja FDUV:n kanssa järjestetty Europe in Action toimi uuden tien näyttäjänä. Silloin kaikille osallistujille oli tarjolla sama ohjelma. Erillisohjelmat jäivät historiaan ja erityistä huomiota kiinnitettiin konferenssin saavutettavuuteen ja selkokielisyyteen. Siitä alkaen tämä periaate on toteutunut kaikissa konferensseissamme.
60 vuotta täyttävä Kehitysvammaisten Tukiliitto on tämän vuoden konferenssimme isäntänä. Konferenssi, jonka järjestämisestä kesäkuussa Tampereella sovittiin jo kauan ennen kuin tiedettiin pandemiasta, pääsee jälleen tien näyttäjäksi. Koronan vuoksi konferenssimme järjestetään nyt ensi kertaa verkkotapahtumana. Tämän odotamme mahdollistavan aikaisempaa suuremman joukon osallistumisen konferenssiin. Meillä on myös tilaisuus oppia verkkokonferenssin järjestämistä. Kenties voimme tulevina vuosina toteuttaa konferenssin yhdistämällä mukaan mahdollisuuden osallistua verkon kautta.
Samalla toki uudenlainen järjestämisen tapa haastaa myös monella tavoin. Erityisen merkittäviä konferensseissamme ovat aina olleet sen epävirallisemmat osuudet, vapaamuotoiset kahvipöytä- ja käytäväkeskustelut sekä illanvietot ja kaikkiin näihin liittyvät vertaistapaamiset. Ne ovat voimallaan kyenneet ylittämään jopa kielimuurit ja luomaan vertaissuhteita yli rajojen. Nyt emme näitä totutulla tavalla koe.
Verkkokonferenssikin mahdollistaa pienryhmissä tapaamisen ja työskentelyn sekä osallistujien eri ”huonetiloihin” jakamisen. Oma kokemukseni tällaisista on varsin myönteinen ja aitoja uusia tuttavuuksiakin olen niissä onnistunut solmimaan. Rehellisyyden nimissä on kuitenkin todettava, että eivät ne täysin vastaa sitä, jota olemme aidosti yhteen tulemalla tottuneet kokemaan. Jää kaipaus konkreettiseen kohtaamiseen ja kosketukseen.
Kesäkuun 8.–11. päivinä järjestettävän Europe in Action -konfrenssin teemaksi on Inclusion Europe’n tälle vuodelle osuvan strategiateeman, työllisyyden, mukaisesti valittu SKILLS, suomeksi taidot. Kuinka saamme työmarkkinoiden käyttöön kehitysvammaisten ihmisten monipuolisen osaamisen ja taidot. Millaista tukea kehitysvammainen ihminen työllistymiseensä tarvitsee. Kuinka siirrytään ryhmämuotoisesta päivätoiminnasta yksilölliset taidot huomioivaan henkilökeskeisesti tuettuun osallisuuteen.
Muun muassa näiden aiheiden tiimoilta on tilaisuus kuulla lukuisien alan osaajien alustuksia, käytännön esimerkkejä, tuoreimpia trendejä sekä innovaatioita työllistymisen ja osallisuuden tueksi. Työ on mahdollisuus yhdenvertaisuuteen ja osallisuuteen.
Tervetuloa mukaan! Tapaamisiin Europe in Action 2021 -konferenssissa!
Kirjoittaja on Inclusion Europen puheenjohtaja.