
Näin toimii Kohtaa mut -kahvila
Kohtaa mut -kahvila on matalan kynnyksen avoin kohtaamispaikka,
jossa voi tutustua uusiin ihmisiin ja viettää aikaa yhdessä. Kahvilan toiminta perustuu osallistavan ryhmätoiminnan periaatteisiin
Kohtaa mut -kahvila
Kohtaa mut -kahvila on osallistavan ryhmätoiminnan periaattein toimiva kohtaamispaikka aikuisille, joilla on kehitysvamma tai vastaava tuentarve. Kahvilassa vietetään yhdessä vapaa-aikaa, opitaan uutta, löydetään mielekästä tekemistä ja uusia vaikutusmahdollisuuksia sekä saadaan osallisuuden kokemuksia. Kahvilasta saa myös vertaistukea sekä vaihtelua arkeen.
Kohtaa mut -kahvilassa harjoitellaan yhdessä arvostamaan kaikkien erilaista tapaa osallistua yhteiseen tekemiseen ja olla osa ryhmää. Jokaisen osallistuminen Kohtaa mut -kahvilaan on yhtä arvokasta, oli osallistumisen tapa sitten tarkkailevaa kahvin siemailua tai innokasta ideointia.
Kahvila voi kokoontua missä vain, siellä missä muutkin ihmiset tapaavat toisiaan. Kahvila voi myös vierailla osallistujia kiinnostavissa paikoissa. Kohtaa mut -kahviloita järjestävät Tukiliiton paikalliset yhdistykset itse tai yhdessä Työ ja Elämä omaksi -hankkeiden kanssa. Tukiliiton toimintakalenterista löydät kahvila paikkakunnat.
Osallistava ryhmätoiminta
Osallistavassa ryhmätoiminnassa ohjaaja ja osallistujat kohtaavat toisensa tasavertaisina. Ryhmän toiminta suunnitellaan yhdessä osallistujien toiveiden ja ideoiden mukaisesti. Toimintakausi onkin hyvä aloittaa yhdessä ideoiden. Ideoinnissa ohjaaja voi tukea ryhmää tarjoamalla vaihtoehtoja, auttamalla päätöksenteossa ja jatkokehittelemällä ryhmän ideoita toteutettavaan muotoon. Tutustu osallistavan ryhmätoiminnan materiaaleihin sivupalkin linkistä.
Laadukas osallisuutta tukevaa toiminta
Olemme koonneet yhdessä Kohtaa mut -kahviloiden ohjaajien ja osallistujien kanssa asioita, jotka varmistavat osallisuutta tukevan toiminnan toteutumista.
Tarkista omaa toimintaasi seuraavilla pohdinnoilla.
- Toimintaan osallistuminen on vapaaehtoista. On ok, jos jättää tulematta tai haluaa vain kahvitella.
- Osallistujat ja ohjaajat kohtaavat toisensa ja kaikki muut osallistujat tasavertaisina. Vaikka joku tarvitsee enemmän tukea, hän on yhtä arvokas kuin muut. Keskustele osallistujien kanssa kohtaamisesta ja toisten kunnioittamisesta. Älä tee päätöksiä puolesta. Työntekijällä ei ole enempää valtaa kuin osallistujilla.
- Osallistuja tulee kuulluksi ja hänellä on mahdollisuus vaikuttaa yhteisiin asioihin. Kuuntele ja kuule myös sanojen/toiminnan/käytöksen taakse. Tue osallistujia demokraattisiin päätöksiin, jos kyseessä on yhteinen asia. Äänestäkää kuvin, kirjoittaen jne.
- Kohtaamispaikassa on tilaa ajatella. Anna aikaa mielipiteen muodostamiselle ja mielipiteen vaihtamiselle.
- Kohtaamispaikassa voi tehdä valintoja. Ellei osallistujalla ole kokemusta jostakin asiasta, hänen on vaikea tietää mitä voi valita. Kerro vaihtoehdoista, vältä puolesta valitsemista.
- Kohtaamispaikassa on tilaa ratkaista ongelmia ja ristiriitoja. Pysähtykää ongelmien äärelle. Kohtaamispaikassa on yhteisesti sovitut säännöt, joita on hyvä kerrata. Tukekaa toisianne vaikeissa tilanteissa.
- Ohjaajat ja osallistujat tukevat ja kannustavat kaikkia harjoittelemaan sosiaalisia kohtaamisia ja erilaisia. Vaihtakaa rooleja: kuka auttaa, keittää kahvit, ohjaa keskustelua, esittelee jne. Ryhmässä olo voi myös olla vaikeaa, miten voimme siinä auttaa.
- Kohtaamispaikka vahvistaa osallistujaa vaikuttamaan myös toiminnan ulkopuolella. Etsikää yhdessä toimintaa kohtaamispaikan ulkopuolelta. Menkää mukaan muiden juttuihin.
Lisätietoa

Anne Vuorenpää
Hankepäällikkö
Puhelinnumero: 040 6418 025
Sähköposti: anne.vuorenpaa@tukiliitto.fi
Tehtäviini kuuluvat
Pohjois-Suomen Elämä omaksi -hanke (ESR)
ja aikuistyö.