Teemu astelee aikuisuuden kynnyksellä uteliain mieli

Teemu Laurikainen löysi oman äänensä puhetulkin avulla. Nyt hän haaveilee matkasta muumioiden Egyptiin ja työpaikasta, mieluiten tutussa lähikaupassa.

Isän kanssa katsottu Muumio-elokuva teki muutama vuosi sitten Teemu Laurikaiseen, 19, lähtemättömän vaikutuksen. Jännittävä tunnelma ja ihmeelliset pyramidit kiehtovat edelleen. Isän kanssa hän on katsellut kirjoja aiheesta, ja jos ja kun matkustaminen on taas mahdollista, Teemu haluaisi Egyptiin kokemaan kaiken paikan päällä.

”Isän kanssa lähtisin ja Astan”, hän suunnittelee.

Anneli-äitiä naurattaa, että saattaa tulla yllätyksenä, ettei sieltä löydykään muumiota, joka heräisi henkiin – ihan vain pelkät pyramidit! Mutta Teemu saa kyllä lähteä, jos saa isän ja Asta-siskon suostuteltua matkaseuraksi.

”Äiti pelkää ötököitä, eikä varmaan lähde”, Teemu pohtii.

Teemu asuu kaksin äidin kanssa Mikkelin keskustassa. Hänellä on vielä vuosi opintoja jäljellä Ammattiopisto Spesian työhön ja itsenäiseen elämään valmentavassa Telma-koulutuksessa. Hän opettelee arjen taitoja ja itsenäistä suoriutumista, ja harjoittelee myös tietokoneen käyttöä.

Opintoihin liittyy työharjoittelu ja viimeisen vuoden aikana on tavoitteena löytää paikka, jossa voisi tulevaisuudessa työskennellä muutamana päivänä viikossa. Teemu toivoisi saavansa paikan kaupasta, mieluiten tutusta lähikaupasta.

”Olisi mukava täyttää hyllyjä ja tehdä kaikkea. Koulussa opetetaan tekemään töitä”, hän kertoo.

Vuotta vanhempi sisko on muuttanut opintojen vuoksi Jyväskylään ja myös Teemu miettii välillä itsenäisempää elämää.

”Lontooseen tai Espooseen” Teemu puntaroi, mutta lisää: ”Äidin kanssa muuttaisin.”

Vaikka itsenäinen elämä kiinnostaa, asuminen äidin kanssa on myös mukavaa, eikä äiti taida olla lähdössä Mikkelistä minnekään. Kotikaupungissa on runsaasti harrastusmahdollisuuksia niin äidille kuin pojalle. Teemu tykkää lukemisesta ja viettää pitkiä aikoja kirjojen ja sanomalehtien parissa, mutta lähtee myös innolla mukaan monenlaiseen toimintaan.

Tanssi tekee iloiseksi

Tämän jutun valokuva on otettu videokuvauksissa, joissa Teemu Laurikainen pääsi tanssimaan tärkeää roolia. Estery ry:n Proud of who I am -musiikkivideolla (Emmajulia & Olet Mukana! -hanke) on mukana erilaisia ihmisiä erilaisista taustoista, ja kukin tanssii omalla tavallaan.

”Kuvauksissa oli todella kivaa ja tanssi tekee iloiseksi”, hän kertoo.

Teemu pitää kaikenlaisesta liikunnasta. Jalkapalloa ja koripalloa hän pelailee Inka-avustajan kanssa.

”Mutta pingis on ihan parasta!” Sitä Teemu käy pelaamassa läheisen koulun pihalla.

Videopeleistä suosikkeja ovat taistelupelit, varsinkin Star Wars ja Taru Sormusten Herra. Äidin mielestä liika pelaaminen saa Teemun huonolle tuulelle, siksi pelaamisessa on selvät rajat.

Nuorella miehellä on elämässään paljon rakkaita ihmisiä. Kesän vapaa-aika kului mökillä saunoen ja uiden, äidin kanssa marjastaen ja mahdollisuuksien mukaan erilaisiin tapahtumiin osallistuen. Iida-serkun vierailu on aina mieluinen tapahtuma. Yleensä kesällä on viikon mittainen leiri, mutta tänä kesänä se jäi koronan vuoksi väliin. Teemu miettii, että myös tyttöystävä olisi kiva olla, mutta tällä hetkellä hän ei tunne ketään, joka tuntuisi tyttöystävältä.

”Täytyy ensin tutustua kunnolla.”

Katso video

Teemu tanssii Proud of who I am -musiikkivideolla (4:27 min).

 

”Puhetulkki on ihmisoikeuskysymys”

”Jokaisen puhevammaisen pitäisi saada käyttöön puhetulkki”, sanoo Teemun äiti Anneli Liukkonen painokkaasti.

Teemun haastattelu tehtiin Kelan myöntämän puhetulkin avulla. Yhteistyön myötä tutuksi tullut ihminen osaa tulkita puhetta silloin, kun se on satunnaiselle kuulijalle epäselvää tai apuna käytetään viittomia.

”Kommunikaatiossa tapahtui valtava harppaus, kun Teemu sai oikeuden puhevammaisten tulkkipalveluun ja vähän myöhemmin opiskelutulkkauksen perusopetukseen”, Anneli kertoo. Ammatillisissa opinnoissa puhetulkki tulee Kelan kautta.

Annelin mukaan puheen tuottamisen vaikeudet sivuutettiin pitkään vain ”osana” Downin oireyhtymää. Lopulta puhevamma otettiin todesta ja Teemu sai tarvitsemansa avun. Ensin palvelu myönnettiin opintojen tueksi.

”Teemu huomasi, että hänelläkin on ääni ja häntä kuunnellaan. Nykyisin hän puhuu paljon enemmän ja ottaa osaa häntä koskevaan päätöksentekoon. Samalla on huomattu, että hänellä on paljon enemmän kykyä ymmärtää asioita kuin mitä aiemmin tajuttiin”, Anneli kertoo.

”Tämä on todellinen ihmisoikeuskysymys.”

Tulkkia käytetään nyt myös esimerkiksi lääkärissä, välitunneilla, perhejuhlissa ja harrastuksissa. Toisin kuin ennen, Teemu ottaa innolla osaa keskusteluun ja lähipiiri on ollut lähes ällistynyt muutoksesta.

Oma ääni on löytynyt.

Artikkeli on julkaistu myös Tukiviestissä 3 / 2020.