Taidepilotti oli rohkea ja onnistunut kokeilu
Suonenjoella juhlittiin yhdeksän taiteilijan yhteisnäyttelyä. Uusia keinoja kokeileva taidehanke oli tukiyhdistyksen ja monen toimijan yhteistyön summa.
”Hyvä juhlaväki ja ennen kaikkea Taidepilottiin osallistuneet taiteilijat! Tervetuloa Taidepilotin yhdeksän taiteilijan yhteisnäyttelyyn! On ilo olla tässä tänään.”
Näillä sanoilla Paula Pakarinen, Suonenjoen Kehitysvammaisten tuki ry:n puheenjohtaja, toivotti juhlaväen tervetulleeksi näyttelyn avajaisiin lauantaina 9.4.2022.
Pilotti oli kaikkien siihen osallistuneiden mielestä rohkea ja onnistunut kokeilu: taiteen teon ohjausta ryhmälle etänä. Paula Pakarisella oli ilo ja mahdollisuus olla mukana koko hankkeen ajan, ideoinnista toteutukseen, ja hänellä oli paljon kiitoksen sanoja sanottavaksi.
”Kiitos Riverille, Marianne Heikkosen ja Outi Väyrysen kanssa hanke ideoitiin, ja sain haettua rahoituksen. Sauli Paavilaisen tultua Outin tilalle hän jatkoi hienosti työtä. Kiitos kuuluu koko Riverin porukalle, teillä on hyvä ote työhönne.
Kiitos Vaalijalan Taidepesulalle ja ennen kaikkea Venla Väisäselle: hyvin valmistellut ohjauskerrat ja opasvideot. Videot jäävät työ- ja toimintakeskus Riverin käyttöön, joten taiteen tekoa on joskus mahdollista kokeilla osana Riverin toimintaa.
Kiitos Kehitysvammaisten tukiliitolle. Hanke toteutettiin pääosin Tukiliiton myöntämällä toiminta-avustuksella. Kiitos tuesta myös Suonenjoen kaupungin kulttuuritoimi ja Lions Club Suonenjoki / Soittu sekä myös Nenosen Mansikkatila. Kohta skoolataan Mansikkakuohulla.
Olemme pieni yhdistys, tarvitsemme yhteistyökumppaneita toimiaksemme ja tässä on minusta erinomainen esimerkki onnistuneesta yhteistyöstä! Meillä oli mukavaa tekemistä ja opimme kaikki.
Taiteen tekoon osallistuvien määrä jouduttiin supistamaan suunnitellusta, puolet kerroista tehtiin Venlan opasvideoiden kautta etäyhteyden sijaan ja KellariKalleriaan suunniteltu näyttely onkin täällä Nuorten työpajalla. Emme saaneet hankkeeseen yhtä paljon rahaa kuin toivoimme, mutta saimme aikaan hankkeen ja sen ulostulona on nyt tämä näyttely. Se on pääasia, ja tästä kaikesta ja meistä kaikista olen ylpeä!”
Taidehommia tutkijan asenteella
Näyttelyssä on siis esillä yhdeksän taiteentekijää teoksineen: Sari Holopainen, Tiina Pohjolainen, Tanja Onttonen, Harri Karhu, Jani Suuronen, Sami Koivukangas, Juuso Pakarinen, Markus Väisänen ja vertaisohjaajanakin toiminut Olli Kanninen. Tekijät saivat paneutua taiteentekemiseen jokainen omalla tyylillään. Esillä on akryylimaalauksia, paperi-teippiveistoksia, omakuvia piirros- ja väritystekniikoin sekä maalauksia maalaushuovalle. Esillä on myös kuvakaruselli hankkeen aikana otetuista valokuvista.
Palautteen mukaan pilotti lisäsi ohjaushenkilöiden luovan ilmaisun osaamista ja toi osallistujille elämyksellistä toimintaa ja uuden oppimista.
”Taidepilotti oli tosi mahtava ja opettavainen kokemus myös taideohjaajalle. Tärkeintä oli huomata, että vuorovaikutuksellinen yhteys taiteentekijöihin syntyi, vaikka etäohjauksessa olikin kokeilussa uutta tekniikkaa ja ohjausmenetelmiä. Oli ilo tutustua kaikkiin Taidepilotissa mukana olleisiin, olette mahtavia tyyppejä!”, kiteytti Taidepesulan ohjaaja Venla Väisänen.
”On innostavaa ohjata porukkaa, joka alkaa taidehommiin tutkijan asenteella. Taide on parhaimmillaan kokeillessa ja leikkiessä. Silloin lopputuloksessa näkyy tekijän oma ajattelu, persoona ja käsiala. Oikeastaan jokainen näyttelyssä oleva taideteos onkin kuin tekijänsä päiväkirjamerkintä ja hyppy siihen hetkeen, kun teosta tehtiin.”
Myös osallistujien palautteet antoivat projektista silkkaa kiitosta sanoilla tai hymynaamoilla – kunkin omalla ilmaisutavalla.
Yhdeksän taiteilijan yhteisnäyttely avoinna Suonenjoen Nuorten työpajalla, Riverin myymälässä (Herralantie 1A) 11.–14.4. ja 19.–22.4.
Lue taiteilija Juuso Pakarisen tarina:
Mies, joka tekee itsensä ymmärrettäväksi
Juuso Pakarinen löysi taiteesta ilmaisukanavan ja yhteyden muihin ihmisiin. Kunpa vahvistuminen voisi siirtyä tähtihetkistä...
Lue lisää aiheesta Mies, joka tekee itsensä ymmärrettäväksi