Digikaveritoiminta tuo ihmisiä yhteen
Päivi Sivill Uuraisilta ja Elisa Hillgen Mikkelistä ovat kavereita verkossa.
Mitä digikaveruus tarkoittaa?
Päivi: Puhutaan videopuheluita ja viestitellään puhelimella tai tabletilla kaverin kanssa.
Elisa: Yhteydenpitoa paikasta riippumatta digitaalisin keinoin. Se on nykypäivänä ihan normaali tapa pitää yhteyttä perheeseen ja ystäviin. Yhteyttä on helppo ja kiva pitää lähettämällä kuvia, videopätkiä, soittamalla videopuheluita tai laittamalla sähköpostia.
Mitä digikaverit tekevät?
Päivi: Juttelevat. Kysytään ja kerrotaan kuulumisia. Lähetellään myös mukavia viestejä. Ollaan lähetelty valokuvaviestejä ja sillä tavalla kerrottu kuulumisia.
Elisa: Pitävät yhteyttä säännöllisesti. On antoisaa puolin ja toisin piristää toisen arkea kuvilla tai lähettää vaikkapa ääniviesti kesken päivän. Digikaverit voivat tehdä asioita yhdessä vaikka videon välityksellä.
Miten teidän digikaveruutenne alkoi?
Päivi: Löysimme toisemme viime keväänä Best Buddies -kaveritoiminnan työntekijän kautta.
Elisa: Kiinnostuin kaveritoiminnasta ja minulle löytyi pian mainio kaveriehdokas. Valitettavasti koronatilanne keväällä esti tapaamisen, joten digivälineet tulivat avuksi. Tapasimme Päivin kanssa ekan kerran niin, että kaveritoiminnan työntekijä Miisa oli mukana videopuhelussa ja meidät esiteltiin toisillemme. Siitä lähtien olemme soitelleet videopuheluita kerran tai kaksi viikossa ja viestitelleet. Olemme lähetelleet myös ihan perinteistä postia ja kortteja.
Mikä on ollut kivaa?
Päivi: Kaveruus tuntuu mukavalta ja minulla on mukava kaveri. Pystyn juttelemaan, eikä tarvitse matkustaa minnekään. Voi vaikka omasta sängystä päin jutella tai voi mennä tabletin kanssa kävelylle.
Elisa: Kaikki! On aina hauska jutella Päivin kanssa kuulumiset. Olemme melkein saman ikäiset, joten on helppo samaistua juttuihin. Päivi on innokas leipomaan, käy marjastamassa ja kesällä uimassa. Minä taas kerron omista reissuista ja ystävistäni. On kiva jakaa arkea ja avata omaa maailmaa toiselle. Monesti videopuhelun aikana otamme Päivin ehdotuksesta nauruterapiaa ja nauramme yhdessä niin että poskiin sattuu. Se on ihan hulvatonta!
Onko jokin ollut hankalaa?
Päivi: Ei ole ollut mitään hankalaa. Välillä on omia menoja. Soitetaan uudestaan. Sopiva aika löytyy kyllä.
Elisa: Meillä ei ainakaan ole ollut hankaluuksia. Olisi tietysti tosi luontevaa ja kivaa päästä pian näkemään livenä. Hyvin on kuitenkin sujunut myös näin.
Millainen on hyvä digikaveri?
Päivi: Sellainen, jota jo vähän tuntee. On hyvä sopia, milloin on hyvä soittaa. Me soitellaan usein sunnuntaisin. Hyvä digikaveri osaa käyttää tablettia tai puhelinta.
Elisa: Sellainen, jonka kanssa yhteydenpito on säännöllistä ja sujuvaa. Tietynlainen selkeys on hyvä olla hallussa videoilla ja viesteissä, kun ei ole livenä lukemassa toisen ilmeitä ja eleitä. Sellainen, joka on kiinnostunut sinun elämästäsi ja kertoo avoimesti itsekin itsestään.
Kenelle voisit suositella tätä?
Päivi: Sopii kaikille kehitysvammaisille, joilla ei ole paljoa kavereita. Sopii myös kaikille, joilla ei ole kehitysvammaa. Yläikärajaa ei ole. Voi olla minkä ikäinen vaan.
Elisa: Kaikille! Tämä on ollut hyvin antoisaa, saa itselle hyvän mielen joka viikko.
Digikaveruus on osa Tukiliiton Yhdenvertaista kaveritoimintaa
- Yhdenvertaisessa ja vastavuoroisessa kaveruudessa toisella on kehitysvamma tai vastaava tuen tarve, ja toisella ei. Digikaveruus on toiseen ihmiseen tutustumista, vuorovaikutustaitojen harjoittelua, ennakkoluulojen rikkomista ja keino ehkäistä yksinäisyyttä.
- Digikaveruus on valtakunnallista vapaaehtoistoimintaa kaikille 16 vuotta täyttäneille. Siinä ei ole yläikärajaa. Kaverukset voivat olla eri paikkakunnilta, sillä digikaveruudessa kohdataan vain diginä.
- Lisätietoa ja hakulomakkeen löydät Tukiliiton kaveritoiminna sivuilta, joihin pääsee myös lyhytosoitteista: digikaveri.fi tai kaveritoiminta.fi.
- Tukiliitto järjestää perinteistä kaveritoimintaa Jyväskylän ja Tampereen alueilla.
Artikkeli on julkaistu myös Tukiviestissä 4 / 2020.
Oikeaa kaveruutta diginä
Vaikka asenteemme eivät estäisi inkluusiota, yhteiskunnan rakenteet voivat sen tehdä. Nyky-Suomessa on vain vähän paikkoja tai toimintoja, jossa kehitysvammaiset ja -vammattomat henkilöt voivat kohdata vapaa-ajalla ilman auttaja-autettava-asetelmaa.
Kaverisuhteessa molemmat tukevat toisiaan. Tasavertaisessa vapaaehtoistoiminnassa kaverit antavat aikaa toisilleen ja tutustuvat toisiinsa. Usein kaveriksi löytyy ihminen, johon omassa arjessa olisi ollut muuten hankala tutustua. Koronan myötä loimme alueellisen ”livekaveritoiminnan” rinnalle valtakunnallisen digikaveritoiminnan.
Kaveruus motivoi. Digikaveritoiminnassa harjaantuu digitaidoissa, ja pääsee ja joutuu ottamaan vastuuta yhteydenpidosta. Esimerkiksi Päivi Sivill opetteli WhatsAppin käytön, jotta pystyi hakemaan kaveriksi.
Kaveruuden taustalla päivystävät ja tukevat Tukiliiton kaveritoiminnan työntekijät. Ennen kaveriksi ryhtymistä autamme kartoittamaan omia taitoja ja välineitä. Kun tuen tarpeita ilmenee, autamme pohtimaan, mistä apua voisi löytyä omassa kotiarjessa.
Kaveritoimintaan kuuluva koulutus toteutetaan yksilöllisesti ja vapaaehtoiset saavat materiaalia vuorovaikutuksen tueksi. Olemme myös mukana ensimmäisellä tapaamisella, ja seuraamme ja tuemme kaveruuden etenemistä. Autamme vapaaehtoisia sanoittamaan omia onnistumisiaan, sillä uskomme, että onnistumiset lisäävät sekä omaa että lähipiirin luottoa kykyihin.
Aina vapaaehtoistoiminta ei vastaa omaa mielikuvaa tai toiminnan kautta ilmenee tuen tarpeita, joihin ei ole oikeanlaista tukea saatavilla. Silloinkin prosessi voi vahvistaa itsetuntemusta tärkeällä tavalla.
Digikaveruuden kautta avautuu kurkistusikkuna ihan uuden, entuudestaan tuntemattoman ihmisen elämään. Koulupolkumme, työhistoriamme tai vuorovaikutustaitomme voivat olla erilaiset. Vastaavasti samankaltaisuutemme huomaaminen on vääjäämätöntä.
Jokainen mukaan lähtenyt vapaaehtoinen on rohkea ja silti ihan jokaista jännittää alussa. Kaveruudelle kannattaa suoda mahdollisuus. Se voi yllättää – ja altistaa naurulle, joka tuntuu poskissa.
Pia Björkman ja Miisa Sankila
Tukiliiton kaveritoiminta
Lisätietoa kaveritoiminnasta:
Pia Björkman
Koordinaattori
Puhelinnumero: 050 528 8381
Sähköposti: pia.bjorkman@tukiliitto.fi
Koordinoin Yhdenvertaista kaveritoimintaa.
Osoite
Kehitysvammaisten Tukiliitto Pinninkatu 51, 33100 Tampere
Miisa Sankila
Suunnittelija (osa-aikainen)
Puhelinnumero: 040 6790 529
Sähköposti: miisa.sankila@tukiliitto.fi
Suunnittelen Yhdenvertaista kaveritoimintaa Jyväskylässä.
Osoite
Kansalaistoiminnankeskus Matara
Matarankatu 6 A, 40100 Jyväskylä