Tuunausideoita hiihtoladulle
Hiihtoretkelle voi ja kannattaa lähteä, vaikka perheessä olisi vaikeasti vammainen lapsi. Hiihtokelkat ja ahkiot sopivat sekä itsenäiseen, että avustettuun hiihtoon.
Vaikeasti vammaisen lapsen kanssa hiihtoladulle lähtiessä tarvitaan kaksi avustajaa ja aisat käytössä olevaan välineeseen. Toinen avustaja vetää välinettä aisojen avulla ja toinen varmistaa turvallisuutta takana hiihtäen. Monet välineet kulkevat latu-urassa, jolloin niiden kanssa on turvallista liikkua hiihtoladulla.
Snow Comfort -kelkasta on tullut suosittu väline niin vapaa-ajalla kuin koulussa liikkumiseen paitsi kohtuullisen hankintahintansa, myös monikäyttöisyytensä vuoksi. Kelkkaa käytetään mäenlaskuun ja luisteluun, mutta se sopii myös hiihtoon, kun kelkkaan lisätään aisat. Snow Comfort -kelkka ei sovi ihan täysin latu-uraan, mutta kulkee hiihtoladulla avustajan perässä.
Jaloilleen varaava, vaikeasti vammainen lapsi voi kokeilla myös pystyhiihtoa kengurupussin tai Upsee-pystyasennontuen avulla. Tällöin vanhempi hiihtää takana ja lapsi hiihtää pussin tukemana hänen edessään. Pystyhiihtoa voi kokeilla myös kiinnittämällä ulkokäyttöön soveltuvan kävelytelineen alle sukset (tarkoitukseen soveltuvat mm. XL-koon Wheelbladesit tai Sukseen tai Axsonin vaunusukset).
Snow Comfort -kelkan tai muun välineen varustaminen aisoilla tai istuintuella
Malikkeessa on käytössä Fjellpulkenin ja HIT:n vetoaisoja. Fjellpulkenin kiinnikkeitä ja aisoja myydään hyvin varustelluissa urheiluliikkeissä ja HIT:n aisoja voi ostaa suoraan valmistajalta (Hiking Travel HIT Ky).
Jos välineen istuimen antama tuki vartalolle ei riitä, voi pienelle lapselle virittää välineeseen tuki-istuimen (Malikkeessa on käytetty esimerkiksi GoToSeat- tai Scallop-istuimia). Ahkioita (esimerkiksi iso Latuhitti) on varusteltu tarvittaessa jopa autonistuimella, jossa aikuinenkin voi istua.
Fjellpulkenin aisoja käytettäessä välineeseen kiinnitetään muoviset, hihnalliset vetoaisan kiinnikkeet, joihin aisa tulee kiinni.
HIT:n vetoaisat on kiinnitetty kiristämällä putkiklemmari aisan ja välineessä olevan putken ympärille.
Scallop-istuimella saadaan esimerkiksi pienelle käyttäjälle Snow Comfortiin lisätukea istumiseen
Teksti on julkaistu alunperin Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry:n lehdessä Liikuntavinkki-palstalla 4/2017.
Teksti: Soile Honkala ja Antti Tulasalo
Kuvat: Janne Ruotsalainen ja Malike
Antti Tulasalo
Toimintavälineneuvoja, Malike
Puhelinnumero: 050 9177 471
Sähköposti: antti.tulasalo@tukiliitto.fi
Malike
Sumeliuksenkatu 18 B, 3. krs
33100 Tampere
Malikkeen puhelinnumero on 040 4839 327.
Tehtäviini kuuluvat mm. neuvonta, hankinnan ohjaus ja välinepalautteet.