Luistelu kuuluu kaikille
Luistelun aloituksessa auttavat erilaiset luistelutuet. Pystyluistelu on usein mahdollista, vaikka tasapainon kanssa olisikin haasteita.
Luistelu on kaikille sopiva harrastus! Jos lapsella tai aikuisella on liikkumisen haasteita, luistelu mahdollistuu toimintavälineiden avulla.
Pystyluistelu on usein mahdollista, vaikka tasapainon kanssa olisikin haasteita. Erilaiset luistelutuet mahdollistavat luistelun aloittamisen ja opettelun.
Muovinen puutarhatuoli saattaa jossain tapauksissa olla lapselle yksinkertainen apu jäällä liikkumiseen. Kyynärtuellinen luistelutuki mahdollistaa usein luistelun myös silloin, kun lapsi ei täysin varaa jaloilleen. Potkukelkka, jonka jalakset on taivutettu mutkalle, toimii myös hyvänä pystyluistelun tukena.
Jotkut pulkat ja kelkat soveltuvat myös luisteluun. Esimerkiksi Snow Comfort -kelkka ja Snow baby fun -pulkka on varustettu metallijalaksilla ja työntökahvoilla. Hiihto- ja luistelukelkat toimivat myös jäällä, kun niissä on luistimet alla. Riittävän käsien toimintakyvyn omaavat liikkujat voivat luistella niillä itsenäisesti teräväpiikkisten sauvojen avulla. Enemmän tukea tarvitseva luistelija pääsee liikkumaan jäällä hiihto-ja luistelukelkan avulla, jossa on työntökahva avustajaa varten.
Kaikkein eniten tukea tarvitsevat pystyvät luistelemaan, kun rattaiden renkaisiin asennetaan erikoisvalmisteiset, rengaskourulla varustetut luistimet. Rengaskourullisia luistimia ei ole saatavana valmiina, vaan ne pitää teettää tai tehdä itse.
Artikkeli on Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry:n lehdessä Liikuntavinkki-palstalla 1/2017.
Teksti: Soile Honkala ja Antti Tulasalo
Lisätietoja:
Antti Tulasalo
Toimintavälineneuvoja, Malike
Puhelinnumero: 050 9177 471
Sähköposti: antti.tulasalo@tukiliitto.fi
Malike
Sumeliuksenkatu 18 B, 3. krs
33100 Tampere
Malikkeen puhelinnumero on 040 4839 327.
Tehtäviini kuuluvat mm. neuvonta, hankinnan ohjaus ja välinepalautteet.