Haemme asumis- ja päivätoimintayksiköitä toteuttamaan Yhdessä-teemapäivää vuonna 2025

Oletko huomannut, etteivät kaikki teidän asumis- tai päivätoimintayksiköstänne pääse osallistumaan yhdenvertaisesti yhteiseen toimintaan, esimerkiksi retkille? Jos kyllä, järjestäkää Yhdessä-teemapäivä Malikkeen kanssa! Yhdessä-teemapäivä on kaksipäiväinen projekti, jonka tavoitteena on vahvistaa vaikeasti vammaisten ihmisten itsenäistä päätöksentekoa ja osallisuutta.

Mikä on Yhdessä-teemapäivä?

Yhdessä-teemapäivän tavoitteena on edistää vaikeasti vammaisten ihmisten omaa toimijuutta ja yhteistoiminnallista päätöksentekoa, jotka ovat hyvän elämän kulmakiviä. Lisäksi tavoitteena on tarjota uusia kokemuksia ja juurruttaa kaikkiin osallistujiin uudenlaista ajattelua vammaisten ihmisten osallisuudesta ja osallistumisen mahdollisuuksista.

Projektin ensimmäinen osa on suunnittelupäivä, jolloin kaikki osallistujat pääsevät yhdessä ideoimaan, mitä teemapäivässä tehdään. Ideana on, että suunnitteluun osallistuvat niin työntekijät ja avustajat kuin vammaiset henkilöt itse. Tavoitteena on, että suunnittelussa jokainen saa sanoa mielipiteensä ja tulla aidosti kuulluksi. Tässä projektissa työntekijät eivät järjestä ohjelmaa asiakkaille, vaan kaikki tehdään nimenmukaisesti yhdessä.

Prosessin aikana aukeaakin yleensä tilaisuuksia yhteiseen ongelmanratkaisuun ja sen opetteluun.

Suunnittelupäivän alussa Malike vetää työntekijöille ja avustajille osallisuustyöpajan, joka johdattelee pohtimaan yhteisön toimintamalleja ja kulttuuria osallisuuden edistämisen näkökulmasta.

Projektin toinen osa on itse teemapäivä, jossa toteutetaan ensimmäisenä päivänä tehdyt suunnitelmat. Suunnittelupäivän ja toteutuspäivän välissä ryhmä hoitaa yhdessä valmistelut: ketkä käyvät ostamassa makkarat, ketkä suunnittelevat retken reitin? Pitääkö retkeä varten tehdä tilavarauksia, kuka ottaa mukaan tulitikut? Kuten arvata saattaa, kaikki harvoin menee täysin suunnitelmien mukaan. Prosessin aikana aukeaakin yleensä tilaisuuksia yhteiseen ongelmanratkaisuun ja sen opetteluun.

Mitä teemapäivässä voi tehdä?

Vain mielikuvitus on rajana, kun teemapäivää lähdetään suunnittelemaan. Ryhmän tehtävä on arvioida yhdessä, mitkä ideat on mahdollista toteuttaa.

Tarkoituksena on, että vammaiset ihmiset pääsevät yhdenvertaisesti mukaan päättämään, mitä päivän aikana tehdään. Demokraattiseen ja osallistuvaan päätöksentekoon kuuluu se, että päätöksistä neuvotellaan ja niistä päästään yhteisymmärrykseen. Aiemmissa teemapäivissä on esimerkiksi oltu pyöräretkellä, metsäretkellä ja kalastamassa. On tehty luontobingoa, pelattu mölkkyä ja heitetty tikkaa. Tietenkin asiaan kuuluvat myös makkaran- ja letunpaisto. Tai ehkä teidän yhteisöänne kiinnostaakin melonta tai luistelu! Vain mielikuvitus on rajana, kun teemapäivää lähdetään suunnittelemaan. Ryhmän tehtävä on arvioida yhdessä, mitkä ideat on mahdollista toteuttaa.

Kolme henkilöä istuu ulkona retkipaikalla. Etualalla mies antaa naiselle pizzaa ja leikkaa sitä saksilla. Taka-alalla istuu mies pizzalaatikko sylissään.
Vuonna 2022 Yhdessä-teemapäivässä syötiin pizzaa ulkona. Kuva: Laura Vesa.

Kenelle teemapäivä on suunnattu ja mihin siinä tarvitaan Maliketta?

Teemapäivä on tarkoitettu yhteisöille, joissa on aikuisia, jotka tarvitsevat apuvälinettä ja toisen ihmisen apua jokapäiväisessä elämässään voidakseen osallistua ja liikkua. Tällaisia yhteisöjä voivat olla esim. yhdistykset, ryhmäkodit ja päivätoimintakeskukset. Toivomme mukaan vähintään 4–8 kohderyhmämme osallistujaa.

Malike mahdollistaa kaikkien osallistumisen päivään apu- ja toimintavälineiden avulla. Tulemme maksutta retkeilemään kanssanne soveltuvien välineiden kera. Retkieväiden, mahdollisten taksimatkojen ja aktiviteettien kustannukset jäävät teidän maksettavaksenne.

Ota yhteyttä, niin ideoidaan yhdessä lisää!