C12orf4-kehitysvammaoireyhtymä
C12orf4-geenin muutoksesta johtuvista oireista käytetään tässä kuvauksessa nimitystä C12orf4-kehitysvammaoireyhtymä. Geenimuutoksen kantajatiheys on korkea Kainuussa.
Lääketieteen toimittaja Johanna Rintahaka, Harvinaiskeskus Norio 18.2.2025. Tarkistanut perinnöllisyyslääketieteen erikoislääkäri, dosentti Irma Järvelä.
OMIM: 618221
Avainsanat: autosomal recessive intellectual disability syndrome 66 (MRT66)
Lyhyesti
Tässä diagnoosikuvauksessa autosomissa resessiivisesti periytyvästä kehitysvammaoireyhtymä-66:sta (autosomal recessive intellectual disability syndrome 66, MRT66) käytetään nimitystä C12orf4-kehitysvammaoireyhtymä. Tämä oireyhtymä johtuu C12orf4-geenin mutaatiosta eli muutoksesta. Oireyhtymä on erittäin harvinainen, ja tietoa siitä on kertynyt muutamien vuosien aikana vasta vähän. Sen tyyppillisiä oireita ovat etenkin puheen kehitysviive, vaihteleva-asteisen kehitysvamma sekä jotkin käyttäytymispiirteet. Suomessa kantajatiheyttä on tutkittu Kainuussa, jossa se on samaa luokkaa kuin suomalaisen tautiperinnön taudeissa. Oirekuva vaihtelee yksilöllisesti. Oirekuvaan voi liittyä myös joitakin muita piirteitä, joita ei tässä diagnoosikuvauksessa ole mainittu.
Oireet ja löydökset
C12orf4-kehitysvammaoireyhtymässä lapsi voi olla hypotoninen eli hänellä on tavanomaista alhaisempi lihasjänteys. Tämä voi aiheuttaa nielemis- ja/ tai imemisvaikeuksia, refluksia eli ruokasulan takaisin nousua ruokatorveen tai suuhun, ummetusta tai haitata lapsen puheen ja liikkumisen kehitystä. Hypotonia usein väistyy lapsen vanhetessa.
C12orf4-kehitysvammaoireyhtymään ei liity spesifisiä eli sille tunnusomaisia ulkonäön erityispiirteitä.
C12orf4-kehitysvammaoireyhtymässä etenkin puheen kehitys on viivästynyt. Myös motoristen taitojen eli liikkumisen perustaitojen omaksuminen, kuten istumaan, ryömimään, seisomaan ja kävelemään opettelu, voi sujua tavanomaista hitaammin.
Lapsella todetaan kehitysvamma, jonka aste vaihtelee lievästä syvään. Aivokuvantamisessa ja EEG:ssä eli aivosähkökäyrässä voi olla havaittavissa joitakin muutoksia.
C12orf4-kehitysvammaoireyhtymässä voi ilmetä joitakin käyttäytymispiirteitä, kuten ahdistuneisuutta, masennusta, impulsiivisuutta ja aggressiivisuutta sekä unihäiriöitä. Joillakin voi olla autismin kaltaisia piirteitä, mutta kyseessä ei ole autismikirjon häiriö.
Näköpulmista lääketieteellisessä kirjallisuudessa mainitaan kaukotaitteisuus. Pojilla voi olla piilokivekset eli laskeutumattomat kivekset. Murrosiänkehitys on normaali ja yleisterveys hyvä.
Tiedon lisääntyessä myös C12orf4-kehitysvammaoireyhtymän oireet ja löydökset tarkentuvat.
Syy ja perinnöllisyys
C12orf4-kehitysvammaoireyhtymä johtuu C12orf4– tai toiselta nimeltään FERRY3-geenin muutoksesta kromosomissa 12 (12p13). Tällä hetkellä ei täysin tiedetä, millä mekanismilla C12orf4-geenin muutos johtaa oireiden kehittymiseen. Tiedetään kuitenkin, että C12orf4-geenistä valmistuva proteiini on vuorovaikutuksessa monien muiden solun proteiinien kanssa. Täten C12orf4-geenin riittämätön toiminta häiritsee etenkin hermoston kehitystä ja johtaa oireyhtymässä ilmeneviin oireisiin.
C12orf4-kehitysvammaoireyhtymä periytyy autosomissa resessiivisesti eli peittyvästi. Tämä tarkoittaa, että lapsi on perinyt oireyhtymää aiheuttavan geenimuutoksen molemmilta vanhemmiltaan. Koska vanhemmilla on vain yksi oireyhtymää aiheuttava geenimuutos perimässään, he ovat oireyhtymään johtavan geenimuutoksen suhteen oireettomia kantajia. Jos molemmat vanhemmat ovat kantajia, heillä on 25 %:n todennäköisyys saada lapsi, jolla on C12orf4-kehitysvammaoireyhtymä. Toisaalta heillä on 25 %:n todennäköisyys lapseen, kenellä ei ole lainkaan oireyhtymää aiheuttavaa geenimuutosta perimässään. Todennäköisyys, että lapsi perii geenimuutoksen vain toiselta vanhemmaltaan, on 50 %. Tällöin hän on geenimuutoksen oireeton kantaja, kuten vanhempansakin. Jos kantajuuden periytymistä tarkastellaan terveen lapsen näkökulmasta, perheen terveistä lapsista 2/3 on kantajia. Nämä periytymistodennäköisyydet ovat samat raskaudesta toiseen.
Perhe voi halutessaan keskustella perinnöllisyysneuvonnassa oireyhtymän toistumistodennäköisyydestä jo ennen seuraavaa mahdollista raskautta. Harvinaiskeskus Norion sivuilta löytyy tietoa myös perhesuunnittelusta tilanteissa, joissa perheessä on mahdollisesti kohonnut todennäköisyys johonkin harvinaissairauteen: Perhesuunnittelu ja raskaus. Kaikista näistä aiheista voi myös keskustella ilman lähetettä ja veloituksetta Harvinaiskeskus Norion perinnöllisyyshoitajan kanssa. Yhteystiedot keskustelutukeen ja neuvontaan löydät tämän julkaisun lopusta.
Yleisyys
C12orf4-kehitysvammaoireyhtymä on erittäin harvinainen. Maailmanlaajuisesti on raportoitu vain muutamia perheitä, joista tämä geenimuutos on todettu. Suomessa on tunnistettu vuoteen 2016 mennessä kaksi kainuulaista perhettä, joiden jäsenillä on yksi tai useampi C12orf4-geenin mutaatio. Tutkimusten mukaan noin joka 53. kuhmolainen ja sotkamolainen kantaa tätä geenimuutosta perimässään (kantajatiheys 1:53). Tämä vastaa yleisyydeltään muita suomalaisen tautiperinnön sairauksia. C12orf4-kehitysvammaoireyhtymää on todettu myös muualla maailmassa, kuten Turkissa, Hollannissa, Armeniassa ja Saudi-Arabiassa.
Diagnoosi ja hoito
C12orf4-kehitysvammaoireyhtymä diagnosoidaan geenitestillä. Geenitestillä voidaan myös poissulkea tämä oireyhtymä. Geenitutkimus tehdään verinäytteestä, ja vastausten saaminen kestää yleensä pari kuukautta. Toistaiseksi ei ole tarpeeksi tietoa, jonka avulla voisi arvioida millainen geenivariantti aiheuttaa vaikean ja mikä taas lievemmän oirekuvan.
Diagnoosin saaminen lopettaa oireiden syiden etsimisen erilaisin tutkimuksin ja auttaa arvioimaan oireyhtymän periytymistodennäköisyyttä perheessä ja lähisuvussa sekä antaa tietoa mahdollisen perhesuunnittelun tueksi.
C12orf4-kehitysvammaoireyhtymää ei voida parantaa, mutta sen aiheuttamia oireita voidaan hoitaa. Hoito on yksilöllistä. Puhe-, fysio- ja toimintaterapia tukevat lapsen kehitystä, ja tuen tarpeen määrä arvioidaan yksilöllisesti. Perheen kokonaisvaltainen tuki ja mahdollisten sisarusten huomioiminen on perheen arjen sujuvuuden kannalta tärkeää.
Ennuste
Eliniänodotteesta ei ole saatavilla tarkkaa tietoa. Näyttää kuitenkin siltä, ettei C12orf4-kehitysvammaoireyhtymä vaikuta elintärkeisiin elinjärjestelmiin, jolloin eliniän odote on normaali.
Historia
Ensimmäinen viite siitä, että C12orf4-geenimuutos on yhteydessä autosomissa resessiivisesti periytyvän kehitysvamman kehittymiseen, julkaistiin lääketieteellisessä kirjallisuudessa vuonna 2015. Kansainvälinen tutkimus suomalaisista ja hollantilaisista perheistä, joissa oireyhtymää ilmenee, julkaistiin vuonna 2017 (ks. lähde).
Huomioitavaa
Tässä diagnoosikuvauksessa C12orf4– (tai toiselta nimeltään FERRY3)-geenin aiheuttamasta kehitysvammaoireyhtymästä käytetään nimitystä C12orf4-kehitysvammaoireyhtymä, koska toistaiseksi muuta parempaa oireyhtymänimeä kuin ”autosomal recessive intellectual disability syndrome 66, MRT66” ei ole käytössä. C12orf4-kehitysvammaoireyhtymä-nimitys viittaa suoraan geenimuutokseen, joka on tämän oirekokonaisuuden taustalla, ja tämän nimen avulla tietoa oirekokonaisuudesta on todennäköisemmin helpompi löytää.
Kokemustietoa
MRT66 in the family-sivulla kerrotaan sivuston ylläpitäjien perheestä, joiden pojilla Greg ja Mark, on tämän geenimuutoksen aiheuttamia oireita
Onko sinulla omakohtaista kokemusta tästä diagnoosista? Keräämme kokemustietotarinoita, ja sinäkin voit osallistua. Lue lisää Kokemustietoa-sivulta.
Tukipalvelut
Harvinaiskeskus Noriosta voi tiedustella vertaistukea. Lue lisää Vertaistuki-sivultamme.
Harvinaiskeskus Norion perinnöllisyyshoitajaan voi ottaa yhteyttä, kun haluaa keskustella perimään tai harvinaissairauksiin liittyvistä asioista. Lue lisää Keskustelutuki ja neuvonta -sivultamme tai soita 044 5765 439.
Tukiliiton sivuilta löytyy runsaasti tietoa erilaisista palveluista: Tuki ja neuvot.
Aiheesta muualla
Potilaan lääkärilehti (2016): Geenitutkimus paljastu kainuulaisperheiden sairauden syyn
Helsingin yliopisto: Kainuusta löytyi uusi aivojen kehitystä vaurioittava geenimuutos
MRT66 in the family: perheen ylläpitämä sivusto C12orf4-kehitysvammaoireyhtymästä
Lähteet
Online Mendelian Inheritance in Man (OMIM): Intellectual developmental disorder, autosomal recessive 66; MRT66
ja Chromosome 12 open reading frame 4; C12orf4
Philips, A. K., Pinelli, M., de Bie, C. I., Mustonen, A., Määttä, T., Arts, H. H., … & Järvelä, I. (2017). Identification of C12orf4 as a gene for autosomal recessive intellectual disability. Clinical genetics, 91(1), 100-105. DOI: 10.1111/cge.12821
Julkaistu ensimmäisen kerran Harvinaiskeskus Norion sivuilla 18.2.2025.