3q29-mikrodeleetio
Kromosomin 3q29-mikrodeleetion eli häviämän oirekuva vaihtelee yksilöllisesti. Osalla tämä kromosomimuutos on oireeton tai aiheuttaa vain vähän oireita. Toisilla ilmenee puheen ja/tai motoristen taitojen kehitysviive, lievä tai keskivaikea kehitysvamma ja joitakin fyysisiä rakennepoikkeavuuksia. Kromosomin 3q29-deleetiossa on kohonnut riski tietyille käyttäytymispiirteille ja neuropsykiatrisille oireille.
Lääketieteen toimittaja Johanna Rintahaka, Harvinaiskeskus Norio 19.12.2024
ORPHA: 65286
ICD-10: Q93.5
ICD-11: LD44.30
OMIM: 609425
Avainsanat: 3q29 Deletion Syndrome; 3q29 microdeletion syndrome; 3q29 Recurrent Microdeletion Syndrome, 3q subtelomere deletion syndrome, 3qter deletion, Del(3)(q29), Monosomy 3q29, Monosomy 3qter.
Lyhyesti
Kromosomin 3q29-mikrodeleetio on harvinainen kromosomimuutos. Oirekuvassa on usein puheen ja/tai motoristen taitojen kehitysviive. Varhaislapsuudessa hypotonia eli alentunut lihasjänteys, hidas painon ja pituuden kehitys ovat ominaista monille. Joillakin oirekuvaan voi lukeutua rakennepoikkeavuuksia ja joitakin lieviä ulkonäköpiirteitä. Lapsen varttuessa oirekuvaan voi kuulua myös käyttäytymishäiriöitä ja kromosomin 3q29-mikrodeleetio lisää riskiä tiettyihin neuropsykiatrisiin häiriöihin, kuten skitsofreniaan ja masennukseen. Osalla kromosomimuutos on oireeton tai lievä. Useimmiten 3q29-mikrodeleetio johtuu uudesta muutoksesta kromosomissa 3 (3q29), eikä se siis ole periytynyt vanhemmalta lapselle, vaan kromosomimuutos on uusi ja ainutlaatuinen lapsen perimässä. Oirekuva vaihtelee yksilöllisesti, eikä kaikkia tässä kuvattuja oireita ole kaikilla henkilöillä, joilla on kromosomin 3q29-mikrodeleetio. Vastaavasti oirekuvaan voi liittyä myös joitakin muita piirteitä, joita ei tässä kuvauksessa ole mainittu.
Oireet ja löydökset
Kromosomin 3q29-mikrodeleetion oirekuva vaihtelee merkittävästi henkilöstä toiseen. Osalla oirekuva on lievä tai oireeton ja osalla on selviä oireita.
Vastasyntynyt voi olla hypotoninen eli hänellä on tavanomaista alhaisempi lihasjänteys. Vauvalla voi olla syntyessään myös huuli- ja/tai suulakihalkio. Molemmat voivat vaikeuttaa kykyä imeä, ja syömisvaikeudet ovatkin yleisiä 3q29-mikrodeleetiossa. Yli puolella (> 60 %) vauvoista todetaan ikäisiään hitaampi painon ja pituuden kehitys, joka vanhempien mukaan on eräs stressaavin tekijä varhaislapsuudessa. Toisinaan vastasyntyneen iho ja silmän valkuaiset kellertävät. Osalla on ummetusta ja refluksia eli ruokasulan nousemista takaisin ruokatorveen tai suuhun. Hypotonisuus helpottaa usein lapsen varttuessa.
Kromosomin 3q29-mikrodeleetiossa havaittuja lieviä ulkonäköpiirteitä ovat mm. mikrokefalia eli tavanomaista pienempi päänympärys, pitkänomaiset ja kapeat kasvot, suuret korvat, lyhyt nenän ja ylähuulen välillä oleva ylähuulen vako ja korkea nenänselkä. Sormet voivat olla pitkät ja tappimaiset ja nivelet tavanomaista löysemmät. Toisinaan lapsen rintakehä on poikkeava muodoltaan joko kuopparinta (pectus excavatum) tai harjurinta (pectus carinatum). Myös skolioosi eli selkärangan sivuttainen vinouma on mahdollinen.
Kehitysviivettä ilmenee etenkin puheessa. Sanojen käyttö omaksutaan tavanomaista myöhemmin ja sanavarasto voi olla kapea. Lapsen motoristen perustaitojen, kuten istumisen, ryömimisen, seisomisen ja kävelemisen, oppiminen voi olla myös tavanomaista hitaampaa. Oirekuvassa voi olla kävelyataksia, joka johtuu liikkeiden koordinaatiohäiriöstä ja saa kävelyn näyttämään hapuilevalta. Myös hienomotoristen toimintojen suorittamisessa voi ilmetä haasteita.
Kromosomin 3q29-mikrodeleetiossa reilulla kolmella kymmenestä (> 30 %) on kehitysvamma, ja sen aste on useimmiten lievä tai keskivaikea. Vaikea kehitysvamma todetaan noin viidellä sadasta (5 %). Toisinaan älykkyys on normaali tai oppimisvaikeudet ovat lieviä.
Kromosomin 3q29-mikrodeleetiossa on kohonnut riski tietyille käyttäytymispiirteille ja psykiatrisille oireille. Näitä voivat olla esimerkiksi autismikirjon häiriö, ADHD eli aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö, levottomuus tai ahdistuneisuus, impulsiivisuus, aggressiivisuus, paniikkikohtaukset sekä masennus. Lisäksi 3q29-mikrodeleetiossa on 40-kertainen riski sairastua skitsofreniaan. Myös kaksisuuntainen mielialahäiriö ja/tai psykoositaipumus ovat mahdollisia. Ensioireet voivat ilmestyä jo kouluiässä tai tyypillisemmin varhaisaikuisuudessa.
Perheet luonnehtivat lapsiaan rakastaviksi, iloisiksi ja avoimiksi.
Synnynnäiset sisäelinten rakennemuutokset ovat harvinaisia. Toisinaan 3q29-mikrodeleetiossa ilmenee hevosenkenkämunuainen ja sydämen rakennepoikkeavuus, joista tässä yleisin on patent ductus arteriosus (PDA) eli sydämen avoin valtimotiehyt. Joillakin pojilla on todettu laskeutumattomat kivekset tai hypospadia eli virtsaputken kehityshäiriö, jossa virtsaputken aukko sijaitsee poikkeavasti peniksen alapinnalla.
Kromosomin 3q29-mikrodeleetiossa voi olla hammasmuutoksia, kuten ahdas purenta tai toisaalta isot hammasvälit. Hampaat voivat reikiintyä tavanomaista helpommin, niissä voi olla lukumäärämuutoksia ja hampaiden puhkeamisajankohta tai -järjestys voivat poiketa totutusta. Näkö- ja kuulopulmista on myös mainintoja lääketieteellisessä kirjallisuudessa. Yhdellä kymmenestä (10 %) todetaan epilepsia. Toistuvat korva- ja hengitystieinfektiot ovat yleisiä ja niistä toipuminen voi kestää tavanomaista pidempään etenkin lapsuudessa.
Syy ja perinnöllisyys
Kromosomin 3q29-mikrodeleetio tarkoittaa kromosomin 3 pitkän käsivarren (q) alueella 29 tapahtunutta häviämää. Mikrodeleetio on kooltaan usein 1.6 Mb eli megaemästä. Tämä tarkoittaa 1 600 000 emästä DNA:ssa. DNA:ssa olevien emästen A (adeniini), C (sytosiini), T (tymiini) ja G (guaniini) keskinäinen järjestys määrittävät DNA:n emäsjärjestyksen eli sekvenssin. Tällä alueella on ainakin 20 eri geeniä. Yksittäisten geenien häviämien merkitystä oirekuvaan ei tunneta tarkasti. On myös epäselvää, miksei kaikilla ole oireita heidän perimässään olevasta 3q29-mikrodeleetiosta huolimatta.
Kromosomin 3q29-mikrodeleetio periytyy autosomissa dominantisti eli vallitsevasti. Tämä tarkoittaa, että 3q29-mikrodeleetio jommassakummassa kromosomissa-3 on riittävä aiheuttamaan mahdollisia oireita. Henkilöllä, jolla on perimässään 3q29-mikrodeleetio, on 50 %:n mahdollisuus saada lapsi, jolla on tämä kromosomimuutos. Tämä periytymistodennäköisyys on sama raskaudesta toiseen. Kromosomimuutoksen penetranssi eli oireiden ilmenemistodennäköisyys voi kuitenkin vaihdella, eikä näin ollen ole 100 %.
Toisin sanoen vaikka tämä kromosomimuutos olisikin perimässä, oireita voi olla vähän tai ei lainkaan. Lapsen oirekuva voi siis olla erilainen kuin hänen vanhemmallaan. Niissä harvinaisissa tapauksissa, joissa 3q29-mikrodeleetio on periytynyt, vanhempi on usein ollut oireeton tai lieväoireinen, eikä näin ollen ole edes ollut tietoinen perimässään olevasta kromosomimuutoksesta.
Kromosomin 3q29-mikrodeleetio johtuu useimmiten kromosomissa tapahtuneesta uudesta muutoksesta, niin kutsutusta de novo-muutoksesta. Tällöin vanhempien perimäntutkimuksista ei löydy kromosomin 3q29-mikrodeleetiota, vaan se on ainutlaatuinen lapsen perimässä. De novo-muutos syntyy hedelmöitykseen osallistuvan sukusolun, munasolun tai siittiön, kypsyessä tai pian hedelmöityksen jälkeen. De novo-muutoksen syntyyn ei voi vaikuttaa, eivätkä ne johdu mistään asiasta, jonka vanhemmat ovat tehneet tai jättäneet tekemättä. De novo-muutoksen toistumistodennäköisyys perheessä on noin prosentin (1 %) eli yhden sadasosan luokkaa. Tämä todennäköisyys johtuu mahdollisesta sukusolumosaikismista (katso alta). Lapsen uusi de novo-muutos voi puolestaan aikanaan periytyä 50 %:n todennäköisyydellä seuraavaan sukupolveen.
On mahdollista, joskin erittäin harvinaista, että oireyhtymä on seurausta sukusolumosaikismista. Silloin osassa vanhemman sukusoluja on 3q29-mikrodeleetio ja osassa ei. Nykyiset verikokeeseen perustuvat perimäntutkimukset eivät voi poissulkea tai vahvistaa sukusolumosaikismin mahdollisuutta. Sukusolumosaikismi nostaa jonkin verran, muttei merkittävästi, perheen todennäköisyyttä saada toinen lapsi, jolla on 3q29-mikrodeleetio. Sukusolumosaikismista voit halutessasi lukea Harvinaiskeskuksen sivuilta kohdasta Syventävää tietoa perimästä ja perinnöllisyydestä: 70 kysymystä ja vastausta: Mosaikismi.
Perhe voi halutessaan keskustella perinnöllisyysneuvonnassa oireyhtymän toistumistodennäköisyydestä jo ennen seuraavaa mahdollista raskautta. Harvinaiskeskus Norion sivuilta löytyy tietoa myös perhesuunnittelusta tilanteissa, joissa perheessä on mahdollisesti kohonnut todennäköisyys johonkin harvinaissairauteen: Perhesuunnittelu ja raskaus. Kaikista näistä aiheista voi myös keskustella ilman lähetettä ja veloituksetta Harvinaiskeskus Norion perinnöllisyyshoitajan kanssa. Yhteystiedot keskustelutukeen ja neuvontaan löydät tämän julkaisun lopusta.
Yleisyys
Kromosomin 3q29-mikrodeleetio on erittäin harvinainen. Sen yleisyydeksi on arvioitu alle yksi vastasyntynyt 30 000–40 000 lasta kohden (1: 30 000 tai 1: 40 000). On hyvin mahdollista, että oireyhtymä on alidiagnosoitu, koska osalla tämä kromosomimuutos on oireeton tai lieväoireinen. Kromosomin 3q29-mikrodeleetio on todettu yli 200 henkilöllä maailmassa. Harvinaiskeskus Noriosta voi tiedustella vertaistukea.
Diagnoosi ja hoito
Kun lapsella on kehityksen poikkeavuutta ja samanaikaisesti joitakin ulkonäön ja rakenteen erityispiirteitä, lähetetään lapsi yleensä diagnoosin selvittämistä varten erikoissairaanhoitoon. Kromosomin 3q29-mikrodeleetiota ei pysty pelkkien oireiden perusteella päättelemään ja siksi geneettiset eli perimään liittyvät tutkimukset ovat välttämättömiä. Perimäntutkimukset tehdään verinäytteestä, ja vastausten saaminen kestää yleensä pari kuukautta.
Diagnoosin saaminen lopettaa oireiden syiden etsimisen erilaisin tutkimuksin, selkiyttää ennustetta ja auttaa arvioimaan oireyhtymän periytymistodennäköisyyttä perheessä tai lähisuvussa ja antaa tärkeää tietoa mahdollisen perhesuunnittelun tueksi. Nykyisin tiedetään, että 3q29-mikrodeleetion taustalla on uusi, de novo-muutos, jolloin vanhemmat eivät ole kyseisen kromosomimuutoksen kantajia ja sisaruksien riski sairastua on hyvin pieni. Tämä on tärkeä tieto perhesuunnittelun kannalta.
Kromosomin 3q29-mikrodeleetiota ei voida parantaa, mutta sen yksittäisiä oireita pystytään hoitamaan. Näkö- ja kuuloaistin toimivuus edistää vuorovaikutustaitojen omaksumista. Puhe-, fysio- ja toimintaterapian ja muun oppimisen tukemisen tarve arvioidaan yksilöllisesti. Mahdollisten rakennemuutosten korjaava kirurgia arvioidaan jokaisen lapsen kohdalla erikseen. Autismikirjon ja muiden neuropsykiatristen oireiden varhainen tunnistaminen ja kuntoutus tukee ja ylläpitää henkilön toimintakykyä. Kognitiivinen käyttäytymisterapia voi olla eräs lähestymistapa. Mikäli käyttäytymishäiriöitä ilmenee, arjessa niitä voivat helpottaa rutiinit, jotka usein lisäävät turvallisuuden tunnetta ja mahdollisuutta ennakoida arkipäiväisiä tilanteita ja tapahtumia. Perheen huomioiminen ja tuki ylläpitävät ja lisäävät perheen voimavaroja. 3q29-Foundationin sivuilla on julkaistu hoitosuosituksia kromosomimuutokseen-3q29 (deleetio/duplikaatio) (ks. Aiheesta muualla).
Ennuste
Kromosomin 3q29-mikrodeleetion oirekuva vaihtelee merkittävästi. Lasten ja aikuisten yleisterveys on hyvä, eikä tutkitun tiedon mukaan tämä kromosomimuutos aiheuta henkeä uhkaavia komplikaatioita.
Historia
Kromosomin 3q29-mikrodeleetio kuvattiin ensimmäisen kerran 2000-luvun alussa.
Huomioitavaa
Kromosomin-3 alue q29 (3q29) on herkkä myös duplikaatioille eli kahdentumille. Tästä käytetään nimitystä 3q29-mikroduplikaatio.
Kokemustietoa
Onko sinulla omakohtaista kokemusta tästä diagnoosista? Keräämme kokemustietotarinoita, ja sinäkin voit osallistua. Lue lisää Kokemustietoa-sivulta.
Tukipalvelut
Harvinaiskeskus Noriosta voi tiedustella vertaistukea. Lue lisää Vertaistuki-sivultamme.
Harvinaiskeskus Norion perinnöllisyyshoitajaan voi ottaa yhteyttä, kun haluaa keskustella perimään tai harvinaissairauksiin liittyvistä asioista. Lue lisää Keskustelutuki ja neuvonta -sivultamme tai soita 044 5765 439.
Tukiliiton sivuilta löytyy runsaasti tietoa erilaisista palveluista: Tuki ja neuvot.
Facebookista löytyy hakusanalla ”3q29” useita englanninkielisiä keskusteluryhmä läheisille, joita kromosomin 3q29 muutos koskettaa. Jäseneksi ryhmään pääsee pyytämällä ryhmän jäsenyyttä.
Facebookissa on sivusto Ainutlaatuiset Info, joka välittää tietoa harvinaisista kromosomipoikkeavuuksista. Facebookissa Ainutlaatuisilla on myös perheille tarkoitettu oma suljettu ja salainen keskusteluryhmä. Halutessasi voit liittyä keskusteluryhmään lähettämällä viestin Info-sivun ylläpitoon
Aiheesta muualla
3q29 Foundation
3q29 Foundation: For Caregivers – 3q29 Care Recommendations
The 3q29 Registry (3q29-Rekisteri)
Rarechromo.org: Unique: 3q29 deletions and microdeletions
Genetic and Rare Diseases Information Center (GARD): 3q29 microdeletion syndrome
National Organization for Rare Disorders (NORD): Chromosome 3q29 Microdeletion Syndrome
MedlinePlus: 3q29 microdeletion syndrome
Lähteet
Orphanet: 3q29 microdeletion syndrome
Online Mendelian Inheritance in Man (OMIM): Chromosome 3q29 deletion syndrome
GeneReviews®: 3q29 Recurrent Deletion
Julkaistu ensimmäisen kerran Harvinaiskeskus Norion sivuilla 19.12.2024.