13-trisomia
Trisomia-13 johtuu kromosomi 13:sta ylimäärästä. Tämä kromosomimuutos johtaa useimmiten raskauden keskeytymiseen jo varhaisessa vaiheessa tai sikiön kuolemaan myöhemmin raskausajalla. Hyvin harva lapsista syntyy elävänä. Syntymänjälkeinen elämä rajoittuu useimmiten ensimmäisiin elinpäiviin tai viikkoihin. Trisomia-13:sta aiheuttama oirekuva vaihtelee yksilöllisesti.
Lääketieteen toimittaja Johanna Rintahaka, Harvinaiskeskus Norio 16.1.2025
ORPHA:3378
ICD-10: Q91.4, Q91.5, Q91.6, Q91.7
ICD-11: LD40.1
Avainsanat: Trisomy-13 syndrome, Patau Syndrome, Pataun oireyhtymä
Lyhyesti
Trisomia-13 on kromosomimuutoksesta johtuva oireyhtymä. Trisomiassa perimässä on kolme kappaletta jotakin tiettyä kromosomia tavanomaisen kahden sijaan, tässä tapauksessa kromosomia nro 13. Trisomian-13 oirekirjo voi vaihdella huomattavasti yksilöstä toiseen. Tässä kuvattuja oireita ei ole kaikilla, joilla on trisomia-13. Vastaavasti oirekuvaan voi liittyä myös joitakin muita piirteitä, joita ei tässä kuvauksessa ole mainittu.
Oireet ja löydökset
Yleensä trisomia-13 johtaa sikiön kuolemaan jo kohdussa (95 % tapauksista). Jos lapsi syntyy, hänellä todetaan usein rakennepoikkeavuuksia mm. aivojen etuosassa, silmissä, kasvoissa ja sisäelimissä, kuten sydämessä ja munuaisissa sekä vaikea asteinen kehitysvamma.
Seitsemällä kymmenestä (70 %) todetaan alkurauskauden aikana holoprosenkefalia eli epätavanomainen etuaivojen jakautuminen. Tästä seuraa myös muiden aivoalueiden ja kasvojen rakennemuutoksia. Keskushermoston poikkeaviin rakenteisiin lukeutuvat myös aivokurkiaisen täydellinen tai osittainen puuttuminen, isoaivojen vajaakehittyminen, mikrokefalia eli pienipäisyys, hydrokefalia eli aivo-selkäydinnesteen kiertohäiriö ja/tai myelomeningoseele eli selkäydintyrä. Päänalueen epämuodostumat voivat aiheuttaa epilepsian, apnean eli hengityskatkoksia, näköongelmia sekä kuuroutta. Kehitysvamma on syvä.
Trisomia-13:ssa poikkeavia kasvonpiirteitä voivat olla kita- ja/tai suulakihalkio, matala nenä, pienet ja toisistaan etäällä olevat silmät, epikantus eli silmän sisäkulmaa osittain peittävä synnynnäinen ihopoimu, iiriskoloboma eli iiriksen eli värikalvon kehityshäiriö sekä verkkokalvon dysplasia eli vajaakehittyminen. Kulmakarvat voivat olla harvat tai niitä ei ole ja korvat voivat sijaita tavallista alempana. Leuka ja kaula voivat olla lyhyet ja niskan takana voi olla ihopoimuja. Usein keskellä otsaa on syntymämerkkinä kapillaarinen hemangiooma eli hyvänlaatuinen verisuonikasvain. Trisomia-13:ssa lapsella voi olla ylimääräisiä sormia ja/tai varpaita. Pojilla on usein laskeutumattomat kivekset.
Trisomia-13:sta liittyy usein myös synnynnäiset sydämen rakenneviat (80 %), kuten eteisen ja kammion väliseinän puutteet sekä patent ductus arteriosus (PDA) eli avoin valtimotiehyt aortan ja keuhkovaltimon välillä, joka ei ole sulkeutunut syntymän aikoihin, kuten tavanomaisesti. Lisäksi sydän voi sijaita myös oikealla puolella kehoa vasemman puolen sijaan.
Munuaisen rakennepoikkeavuuksiin lukeutuvat mm. hevosenkenkämunuaiset, jossa munuaiset ovat toisesta päästään kasvaneet yhteen, munuaiskystat sekä hydronefroosi eli vesimunuainen. Vesimunuaisessa virtsan poistuminen kehosta on estynyt, mikä johtaa munuaisaltaan ja -pikarien laajentumiseen.
Lapsilla on usein syömisvaikeuksia, jotka johtuvat hypotoniastaa eli alentuneesta lihasjänteydestä. Lisäksi vauvalla todetaan toistuvia hengityskatkoksia.
Lapsen pituuden ja painon kehittyminen jää jälkeen tavanomaisesta, ja lapset ovat pienikokoisia.
Syy ja perinnöllisyys
Trisomia-13:ssa on yksi ylimääräinen kromosomi nro 13, normaalin kahden sijaan. Nämä kolme kromosomia numero 13 voivat olla soluissa joko erillisinä kromosomeina (47, +13) (75 % tapauksista) tai ylimääräinen kromosomi on kiinnittyneenä toiseen kromosomiin (20 %). Jälkimmäisessä tapauksessa kyseessä voi olla Robertsonin translokaatio [46, t(13q;A)]. Robertsonin translokaatiossa ylimääräinen kromosomi-13 voi olla liittyneenä kromosomeihin 13, 14, 15, 21 tai 22. Lähes kaikki trisomia-13:ta (90 %) ovat olleet muotoa (47, +13) tai [46, t(13q;A)].
Trisomia voi kohdistua kaikkiin tai vain osaan kehon soluista. Kun vain osassa elimistön soluja on kromosomimuutos, puhutaan mosaikismista. Mosaikismissa oirekirjon vaikeusaste vaihtelee trisomisten solujen lukumäärän ja kohdekudoksen mukaan. Mosaikismissa oirekirjo voi olla lievempi kuin jos kromosomimuutos kohdistuu kaikkiin elimistön soluihin. Tällä hetkellä ei osata kuitenkaan ennustaa millaisia ja minkä asteisia oireita mosaikistinen perimän muutos aiheuttaa. Mosaikisminen trisomia-13 käsittää noin 5 % trisomia 13 (47, +13)- ja Robertonin translokaatiotapauksista.
Jos trisomia-13 on periytynyt lapselle toiselta vanhemmaltaan, tämän syynä on vanhemmalla oleva balansoitunut tai niin kutsuttu tasapainossa oleva translokaatio, joka käsittää kromosomin 13. Se ei aiheuta kantajalleen oireita, koska kromosomimateriaalin määrä ei ole perimässä muuttunut, mutta voi periytyä lapselle epätasapainoisessa muodossa. Silloin kromosomimateriaalia, tässä kromosomia-13:ta, on tavanomaista enemmän. Halutessasi voit lukea translokaatioista Harvinaiskeskus Norion sivuilta kohdasta Syventävää tietoa perimästä ja perinnöllisyydestä: Kromosomitason muutokset; Millainen kromosomin rakennemuutos on translokaatio?
Useimmiten trisomia-13 syntyy biologisesti sattumalta ja täysin uuden de novo-muutoksen seurauksesta. De novo-muutos syntyy hedelmöitykseen osallistuvan sukusolun, munasolun tai siittiön, kypsyessä tai pian hedelmöityksen jälkeen. De novo-muutosten syntyyn ei voi vaikuttaa, eivätkä ne johdu mistään asiasta, jonka vanhemmat ovat tehneet tai jättäneet tekemättä. De novo-muutosten toistumistodennäköisyys perheessä on useimmilla yhtä suuri tai suurempi kuin yhden prosentin (1 %) eli yhden sadasosan. Tämä todennälöisyys selittyy mahdollisella sukusolumosaikismilla (katso alta). Trisomian riski kasvaa usein vanhempien ikääntyessä.
Sukusolumosaikismissa osassa vanhemman sukusoluja on trisomia-13 ja osassa ei. Nykyiset verikokeeseen perustuvat perimäntutkimukset eivät voi poissulkea tai vahvistaa sukusolumosaikismin mahdollisuutta. Sukusolumosaikismi nostaa jonkin verran, muttei merkittävästi, perheen todennäköisyyttä saada toinen lapsi, jolla on trisomia-13. Usein sukusolumosaikismista johtuvan oireyhtymän toistumistodennäköisyydeksi annetaan noin 1 % eli yksi lapsi sadasta. Sukusolumosaikismista voit halutessasi lukea Harvinaiskeskuksen sivuilta kohdasta Syventävää tietoa perimästä ja perinnöllisyydestä: 70 kysymystä ja vastausta: Mosaikismi.
Perheen harkitessa seuraavaa raskautta, he voivat halutessaan keskustella perinnöllisyysneuvonnassa trisomian toistumistodennäköisyydestä ja kromosomimuutoksen taustalla mahdollisesti olevista syistä jo ennen seuraavaa raskautta. Perinnöllisyysneuvonta on hyödyllinen etenkin silloin, jos perhettä on kohdannut aikaisemmin yksi tai useampi keskenmeno.
Harvinaiskeskus Norion sivuilta löytyy tietoa myös perhesuunnittelusta tilanteissa, joissa perheessä on mahdollisesti kohonnut todennäköisyys johonkin harvinaissairauteen: Perhesuunnittelu ja raskaus. Kaikista näistä aiheista voi myös keskustella ilman lähetettä ja veloituksetta Harvinaiskeskus Norion perinnöllisyyshoitajan kanssa. Yhteystiedot keskustelutukeen ja neuvontaan löydät tämän julkaisun lopusta.
Yleisyys
Trisomia-13:n yleisyydeksi arvioidaan yksi trisominen lapsi 8000–22 000 vastasyntynyttä kohden (1:8000–1:22 000). Trisomiaa-13 näyttäisi olevan hiukan enemmän tyttö- kuin poikavauvoilla. Kaikista keskenmenoista trisomia-13 käsittää noin prosentin eli yhden sadasosan.
Diagnoosi ja hoito
Trisomia-13 jäljille päästään usein alkuraskauden seulonnoissa. Ultraäänitutkimuksessa voi olla nähtävissä joitakin rakennepoikkeavuuksia, kuten holoprosenkefalia, kasvun viivästymä sekä ylimääräisiä sormia ja/tai varpaita. Ultraäänitutkimus ei kuitenkaan riitä diagnoosin vahvistamiseksi, vaan lapsen kromosomipoikkeavuudesta saadaan varmuus ainoastaan tutkimalla sikiön kromosomit. Tämä tutkimus voidaan tehdä raskauden aikana lapsivesi- tai istukkanäytteen avulla, joihin liittyy 0,5–1 %:n keskenmenon riski.
Syntymänjälkeinen diagnoosi perustuu kliiniseen tutkimukseen ja kromosomianalyysiin. Erotusdiagnoosina on huomioitava pseudo-trisomia-13.
Trisomioihin ei ole parantavaa hoitoa, joten hoito on kunkin lapsen oireiden mukaista. Kirurgian tarvetta pohdittaessa lapsen kokonaisvaltainen tilanne otetaan huomioon. Perheen tuki on tärkeää siitä alkaen, kun perhe on saanut tiedon lapsensa diagnoosista.
Ennuste
Eliniänodote on usein heikko. Suurin osa (95 %) lapsista kuolee jo ennen syntymää. Elävänä syntyneet vauvat menehtyvät usein ennen ensimmäisen ikävuotensa päättymistä neurologisiin komplikaatioihin tai munuais- ja sydänoireisiin. Elävänä syntyneistä lapsista noin yksi kymmenestä (10 %) on elossa ensimmäisen ikävuotensa jälkeen.
Mosaikistisen trisomian-13 eliniänodote on joissakin tapauksissa parempi. Joskus harvoin elinikä yltää aikuisuuteen. Näissä tilanteissa trisomia-13 ei ole ollut esimerkiksi vaikeita aivojen rakennepoikkeavuuksia.
Historia
Solugeneetikko Klaus Patau kuvasi oireyhtymän ensimmäisenä vuonna 1960. Tämän vuoksi trisomi-13:sta saatetaan käyttää myös nimitystä Pataun oireyhtymä.
Kokemustietoa
Kokemustietoa mosaikistisesta trisomiasta-13 voit halutessasi lukea Tukiliiton Harvinaiset-tarinoista: Simpukankuoripoika.
Onko sinulla omakohtaista kokemusta tästä diagnoosista? Keräämme kokemustietotarinoita, ja sinäkin voit osallistua. Lue lisää Kokemustietoa-sivulta.
MTV3 uutiset (2020): Odotettu raskaus alkoi, mutta lääkärin soitto murensi kaiken – lokakuussa Marian tytön sydänäänet vaimenivat: ”Lupasin hänelle, että kun sinä olit niin rohkea, niin minäkin olen”
Tukipalvelut
Harvinaiskeskus Noriosta voi tiedustella vertaistukea. Lue lisää Vertaistuki-sivultamme.
Harvinaiskeskus Norion perinnöllisyyshoitajaan voi ottaa yhteyttä, kun haluaa keskustella perimään tai harvinaissairauksiin liittyvistä asioista. Lue lisää Keskustelutuki ja ohjaus -sivultamme tai soita 044 5765 439.
Tukiliiton sivuilta löytyy runsaasti tietoa erilaisista palveluista: Tuki ja neuvot.
Support Organization for Trisomy
Facebookista löytyy hakusanalla ”Trisomia-18/-13 (vastaavat poikkeavuudet)” suljettu keskusteluryhmä niille, joita oireyhtymä koskettaa.
Facebookista löytyy myös kaksi suljettua englanninkielistä keskusteluryhmää: ”Trisomy 13 LIFE Support – Living with Patau Syndrome” ja ”Trisomy 13 Journey Support”. Jäseneksi ryhmiin pääsee pyytämällä ryhmien jäsenyyttä.
Facebookissa on myös avoin englanninkielinen keskustelurymä ”Patau Syndrome/Trisomy 13 – raising awareness”, josta saa lisätietoa ja vertaistukea oireyhtymästä.
Aiheesta muualla
Socialstyrelsen: Trisomi 13-syndromet
MedlinePlus: Trisomy-13
Lähteet
Orphanet: Trisomy 13
National Organization for Rare Disorders (NORD): Trisomy 13 Syndrome
Greene, C. L., Schulz, A., Chávez, M., Staffa, S. J., Zurakowski, D., Friedman, K. G., … & Baird, C. W. (2024). Operative and Non-Operative Outcomes in Trisomy 13 and 18 Patients with Congenital Heart Disease. JTCVS Open. https://doi.org/10.1016/j.xjon.2024.06.007
Julkaistu ensimmäisen kerran silloisen Norio-keskuksen sivuilla vuonna 2018.