Päivä päivältä kylmenee – mistä talvitakki?

14.10.2019

Pia Mölsä.
Pia Mölsä.

Kohta se on täällä taas, talvi. Pipot, tumput ja talvitakit esiin. En väitä olevani valmis talveen, mutta talvitakin kanssa olen valmiimpi kuin ilman sitä. Pääsen ulos kotoani ja voin käydä lenkillä koiran kanssa, vaikka on kylmä. Ehdin jo tarkistaa: pari vuotta sitten ostamani takki on edelleen hyvässä käyttökunnossa, en tarvitse uutta.

Ihmisen, jolla on kehitysvamma, toimeentulo muodostuu käytännössä useimmiten eläkkeestä, joka on alle 800 euroa kuussa, ja mahdollisesta hoitotuesta sekä asumistuesta. Harva saa näiden lisäksi palkkatuloa työpaikasta tai osuuskunnan kautta. Käytännössä monen kokemus on se, että välttämättömien kulujen jälkeen käyttörahaa jää alle 100 euroa kuukaudessa. Ostapa siinä uusi talvitakki, jos sellaisen tarvitset. Ilman talvitakkia on vaikea olla kansalainen, kun ei pääse kotoa mihinkään.

Jollakin on pienistä tuloista huolimatta kertynyt säästöjä, syystä tai toisesta. Isoja tai pieniä määriä. Säästöjä omaava haluaisi ostaa uuden toppatakin, ottaa yhteyttä edunvalvojaansa ja kysyy rahaa ostosta varten. Vaan eipä käykään. Pyytäjä on käyttänyt jo tämän kuun käyttövaran, 50 euroa, konserttilippuun. Ehkä sitten marraskuussa on takin vuoro? Mutta marraskuussa pyytäjä kohtaa uuden ongelman. Mistä hyvä toppatakki 50 eurolla?

Syyskuussa syntymäpäivää viettänyt sai lahjaksi rahat toppatakkia varten. Hän selailee postiluukusta tulevia mainoksia ja bongailee itselleen mieluisia takkeja. Nyt tarvitaan vielä tukea siihen, että pääsee kauppaan hankkimaan takin. Vaan eipä käykään. Kukaan ei ehdi auttamaan, että pääsisit kauppaan tai kirpputorille etsimään, sovittamaan ja tekemään hankinnan. Taas ihminen jää ilman takkia.

Yhtälössä on siis kolme puolta. Ihmiset, joilla on kehitysvamma ovat usein erittäin köyhiä. Köyhyys on yksi iso este osallisuuden toteutumiselle. Köyhyys tuottaa näköalattomuutta ja vahvan syrjäytymisen kokemuksen. Toisaalta ihminen, jolla on varallisuutta, saattaa jäädä jäykkien käytänteiden tai tuen puutteen vuoksi ilman takkia. Tuntuu kohtuuttomalta, että et voi käyttää edes omia rahojasi itsesi hyödyksi haluamallasi tavalla.

* Kirjoittaja työskentelee suunnittelijana Tukiliiton Osallisuustiimissä.

.@kvtlpiam bloggaa: Kolme tavallista syytä jäädä ilman talvitakkia: köyhyys, #edunvalvonta’n jäykät käytänteet, tuen puute. Talvi on tulossa. #kehitysvamma #osallisuus #irtiköyhyydestä

PS. Holhoustoimen tarkoitus on valvoa edunvalvontaa tarvitsevan henkilön etua ja oikeutta. Edunvalvojan on hoidettava päämiehensä omaisuutta siten, että omaisuus ja sen tuotto voidaan käyttää päämiehen hyödyksi ja tyydyttämään hänen henkilökohtaisia tarpeitaan. Edunvalvojan tulee tunnollisesti pitää huolta päämiehen oikeuksista ja edistää hänen parastaan. Päämiehelle on jätettävä omaisuus, jota hän tarvitsee henkilökohtaista käyttöään varten. Päämiehen käyttöön on annettava hänen tarpeisiinsa ja muihin olosuhteisiinsa nähden kohtuullisena pidettävä määrä käyttövaroja (37 §). Päämiehellä on aina itsellään oikeus määrätä työansioidensa käyttämisestä.

Lue lisää: www.tukiliitto.fi/tuki-ja-neuvot/itsemaaraamisoikeus/edunvalvonta.