Kohtaamisia Kohtaa mut -kahvilassa
16.11.2021
Viestejä kilahtelee työntekijän puhelimeen: ”Tulen tiistaina Kohtaa mut -kahvilaan”.
Rovaniemen Kohtaa mut -kahvilan työntekijät sekä suunnittelutiimin jäsenet odottavat ensimmäistä tapaamista innolla. Tiimin kesken on suunniteltu ensimmäistä kertaa ja jaettu tehtäviä, mm. kuka on vastassa pihalla ja kuka auttaa tarjoilujen kanssa. Ensimmäisellä kerralla tarkoituksena on tutustua ja nauttia jätskibaarin antimista ja aloittaa pohtiminen, mitä yhdessä halutaan tehdä. Porukkaa saapuu ja jokainen löytää istumapaikan. Suunnittelutiimiläisistä yksi ottaa oma-aloitteisesti roolia ryhmässä ja on hiljaisemman ja ujomman kävijän tukena. Ennen kuin ilta on päätöksessä, on tullut jo monta ideaa ja toivetta jatkoon. Toiveista löytyy monenlaista tekemistä vapaa-aikaan:
- Kirjallisuus
- Teatteri katsojana ja itse tekijänä
- Draama- tai ilmaisutaidonkurssi
- Valokuvaus
- Elokuvat
- Peli-ilta
- Taide
- Kalastus ja pilkkiminen
- Pallopelit
- Kuntosali
- Yleisurheilu
- Ruoanlaitto ja leipominen
- Ravintolaan meno
- Musiikki, soittaminen, konsertit, lauluilta, karaoke
- Hieronta
- Matkustaminen
- Ratsastaminen
- Digiasiat ja laitteiden harjoittelu
Samantyyppisiä toiveita kävijöillä on myös Haukiputaalla ja Pudasjärvellä, jossa myös tänä syksynä on käynnistynyt Kohtaa mut -kahvilat. Jokaisella paikkakunnalla toiminnan sisältö kuitenkin vaihtelee kävijöiden toiveiden ja yhteisen suunnittelun kautta. Tärkeänä johtolankana on pohtia toteutustapa niin, että mihin jo olemassa olevaan toimintaan voisimme mennä mukaan. Porukalla on helpompi lähteä uuteen paikkaan tutustumaan, saada uusia kokemuksia, jotta jatkossa tietää, onko asia mun juttu vai ei. Seuraavilla kerroilla kynnys osallistumiseen on jo paljon matalammalla, kun tietää, mitä on tarjolla.
Vapaa-ajan tekemisen ja uusien asioiden kokeilemisen rinnalle nousee myös tiedolliset asiat. Toiveissa on saada tietoa, koulutusta ja mahdollisuutta keskustella esimerkiksi ajankohtaisista asioista, ihmissuhteista, seurustelusta, seksuaalisuudesta, yksinäisyydestä, terveellisestä ruoasta, raha-asioiden hoitamisesta, työstä ja ensiaputaidoista. Jo ensimmäisissä tapaamisissa keskusteluun nousee myös ajatuksia siitä, mitä Kohtaa mut -kahvilan kävijät voisivat tehdä muiden hyväksi. Syntyy kysymys, voisimmeko toimia vapaaehtoisina. Voisimmeko mennä ilostuttamaan jonkun asumisyksikön asukkaita, jotka eivät oikein pääse minnekään? Näitä pohdintoja ja tekemisiä tulee varmasti lisää jatkossa, kun päästään kunnolla käyntiin.
Kohtaa mut -kahvilan toimintaidea perustuu Tukiliiton Aarne ja Aune -hankkeen osallistavan ryhmätoiminnan malliin. Elämä omaksi -hanke (ESR) käynnistää Kohtaa mut -kahviloita tukea tarvitseville nuorille ja aikuisille Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin alueelle. Toimintaan kuuluu myös yksilöllinen matalan kynnyksen tuki, jossa kävijä voi pohtia kahden kesken työntekijän kanssa omaan arkeen ja vapaa-aikaan liittyviä asioita. Hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto ja hanke kestää kesään 2023. Toimintaa tehdään tiiviissä yhteistyössä Tukiliiton jäsenyhdistysten, Me Itse -ryhmien ja muiden tahojen kanssa. Ensi vuonna toiminta käynnistyy useammilla paikkakunnilla kuten esimerkiksi Kuusamossa, Ranualla, Kemijärvellä ja Inarissa. Elämä omaksi -hankkeen alue on laaja ja välimatkat ovat pitkiä. Sen takia alueella toimii myös Verkkokahvila, johon voi osallistua yksin tai vaikka porukalla asumisyksiköstä. Hankkeessa kehitetään myös tukea tarvitsevien nuorten ja aikuisten kokemustoimintaa. Alueella järjestetään kokemustoimijakoulutus ensi keväänä. Se on herättänyt kovasti kiinnostusta. Koulutus on ensimmäinen kokeilu ja se on yhteinen oppimismatka niin osallistujille kuin työntekijöille.
Kohtaa mut -kahviloita on myös muualla Suomessa. Esimerkiksi Päijät-Hämeessä Lahden Seudun Kehitysvammaisten Tuki ry:n Elämä omaksi -hanke järjestää samantyyppistä toimintaa STEAn hankerahoituksella. Lisäksi Mikkelin, Hämeenlinnan, Jyväskylän, Keuruun, Sysmän, Kangasalan ja Kauhajoen tukiyhdistykset järjestävät toimintaa Tukiliiton toiminta-avustuksella sekä Aarne ja Aune -hankkeen työntekijöiden tukemana. Osallistavan ryhmätoiminnan malli on siis levinnyt jo usealle paikkakunnalle, mutta vielä pääsee mukaan. Kannattaa ottaa yhteyttä hankkeiden työntekijöihin.
Ensimmäiset kohtaamiskerrat Rovaniemellä, Haukiputaalla ja Pudasjärvellä ovat olleet rohkaisevia ja toiminta on otettu vastaan innostuneesti. Työntekijän puhelin kilkkaa viestin merkiksi: ”kiitos eilisestä 2 viikon päästä nähdään taas”.
Kirjoittaja työskentelee Tukiliiton Elämä omaksi -hankkeen hankepäällikkönä.