Kalterityrmä ei ole nukkumapaikka

31.08.2018

Heli Mustonen

Pari vuotta sitten kävin painia tunteideni kanssa. Tytär oli ryhmäkodin asukasjonossa.

Tiesimme, että hän pääsisi sinne, sillä valintakriteerinä oli avun- ja tuentarpeen suuri määrä.

Oli vaikea päästää 25-vuotiasta tytärtä lapsuudenkodista elämään uudenlaista elämää. Eniten jännittivät yöt.

Vaikka vaikeahoitoinen epilepsia oli jo aika hyvin tasapainossa, yöt olivat muuten välillä rikkonaisia. Tytär lähti herättyään harhailemaan tai ahdistui niin, että yritti vahingoittaa päätään ja kasvojaan.

En uskonut, että kukaan voisi korvata vanhempien haukansilmää ja koiranunta. Olimme olleet hetkessä vierellä, kun tytär heräsi kesken unien ja tarvitsi meitä.

Tänä päivänä tiedän, että yöt ryhmäkodissa omassa asunnossa onnistuvat. 15-paikkaisessa ryhmäkodissa on öisin kaksi ohjaajaa valvomassa asukkaiden unta. Tyttäreni käytössä on myös liiketunnistin, joka kertoo hetkessä yötyöntekijälle, että nukkuja kaunein onkin tänä yönä levoton tuhkimo.

Hannalla on jo tätä ennen ollut käytössä monenlaisia kikkoja öisin. On ollut matalaa ja leveää sänkyä. Turvapatjaa lattialla silloin, kun on pelätty, että hän kierähtää sängystään kyläreissulla. Mukavan painavaa kukkatäkkiä, jonka alla on saanut rauhaisat unet.

Ja ennen kaikkea toinen ihminen riittävän lähellä silloin, kun on tarvittu.

Häkkisänky mallia Pohjois-Karjala – tai oikeastaan kaltereilla varustettu pieni tyrmä – ei ole yhdenkään ihmisen nukkumapaikka. Se ei poista epilepsiakohtausta, eikä auta levottomuudessa tai ahdistuksessa. Päinvastoin, tällainen estäminen voi jopa lisätä ahdistusta.

Mikä tahansa epilepsiakohtauksesta hälyttävä patja, itkuhälytin tai liiketunnistin on miljoona kertaa parempi.

Mutta ennen kaikkea ihminen. Riittävä apu ja tuki ympäri vuorokauden.

Hannan äiti: ”En uskonut, että kukaan voisi korvata vanhempien haukansilmää ja koiranunta. Mutta voi: riittävä tuki, ympäri vuorokauden. Ei koskaan #häkkisänky.” #YKvammaissopimus

Suomi ratifioi YK:n vammaisten oikeuksien yleissopimuksen ja yleissopimuksen valinnaisen pöytäkirjan runsas pari vuotta sitten. Yleissopimuksen tarkoituksena on taata vammaisille henkilöille täysimääräisesti ja yhdenvertaisesti kaikki ihmisoikeudet ja perusvapaudet sekä edistää ihmisarvon kunnioittamista.

Yritetään nyt muistaa tämä. Ei mennä taaksepäin, vaan eteenpäin. Ei selitellä ja puolustella laittomuuksia.