Yle Perjantai-dokkari: Kehitysvammaisten kylä
18.03.2024Yle Perjantaissa keskustellaan 22. maaliskuuta siitä, kuka määrittelee yksilön arvon. Sean Ricksin vieraana on evankelis-luterialisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma. Lähetyksessä esitetään myös Ami Assulinin ohjaama Perjantai-dokkari ´Kehitysvammaisten kylä´. Dokumentti vie katsojansa hylätyn Ylisen keskuslaitoksen raunioille.
Yle perjantai kysyy: Olemmeko kaikki yhtä arvokkaita?
Ihmisarvoa ei pitäisi mitata työkyvyllä tai tuottavuudella, sanoo arkkipiispa Tapio Luoma
Olemmeko kaikki yhtä arvokkaita? Miten ihmisen arvoa voidaan ylipäätänsä mitata? Jos koet olevasi arvoton, mikä neuvoksi?
Yle Perjantaissa keskustellaan 22. maaliskuuta siitä, kuka määrittelee yksilön arvon. Sean Ricksin vieraana on evankelis-luterialisen kirkon arkkipiispa Tapio Luoma.
Ihmisarvoa ei mitata työkyvyllä tai tuottavuudella, Luoma toteaa. Hän on sanonut Ylelle aiemmin, että hallitusohjelma nostaa työnteon liian merkittävään asemaan, vaikka ihmisarvon ei pitäisi olla kiinni työmahdollisuuksista tai siitä, millaiseen kuluttamiseen hänellä on varaa.
Illan Perjantai-dokkarissa kuljetaan Ylisen, 1960-luvulla perustetun vajaamielislaitoksen tuhoutuneiden seinien sisällä. Ami Assulinin ohjaamassa dokkarissa Kehitysvammaisten kylä kuullaan viiden ihmisen kokemuksia siitä, millaista satojen kehitysvammaisten laitoksessa oli.
– ”Edelleenkään kehitysvammaiset ihmiset eivät saa valita missä asuvat ja kenen kanssa. Aina joku toinen päättää, missä heidän on halpa asua”, lähihoitaja Kai Kvick sanoo.
Yle Perjantai: Olemmeko kaikki yhtä arvokkaita? Yle Areenassa perjantaina 22.3. klo 16.30 ja Yle TV1:ssä samana iltana klo 21.05.
Perjantai-dokkari Kehitysvammaisten kylä 22.3. Yle Areenassa
Entinen vajaamielislaitos herättää ristiriitaisia muistoja – “Se oli täysin oma maailmansa, ihan erilainen maailma”
– ”Ei se ollut kamala paikka, se oli hyvä paikka”, Ylisen keskuslaitoksen entinen hoitaja Anneli Tuomi muistelee “kehitysvammaisten kylää” Ylöjärvellä, Tampereen kupeessa.
– ”Ylinen oli koti”, laitoksessa yli 30 vuotta asunut Seppo Viitanen kuvailee.
Kun alun perin Ylisen vajaamielislaitoksena tunnettu kehitysvammaisten kylä perustettiin 1960-luvun alussa, sitä pidettiin uraa uurtavana edelläkävijänä. 50 vuotta myöhemmin Ylisen keskuslaitos suljettiin vähin äänin. Laitoshoitoa oli alettu ajaa alas hitaasti jo 1980-luvulla.
Ami Assulinin ohjaama Perjantai-dokkari Kehitysvammaisten kylä vie katsojansa hylätyn Ylisen aavemaisille raunioille. Minkälaisia tarinoita tuhottujen seinien sisällä piilee?
Mervi Karinkanta oli vielä alaikäinen, kun hän vietti kaksi kesää laitoshoitajana siivoamassa Ylisellä 1980-luvulla. Nuori nainen järkyttyi näkemästään.
– ”Sitä joutui miettimään, eikö tälle olisi mitään vaihtoehtoa”, hän kertoo lähes 40 vuotta myöhemmin.
Mielisairaanhoitaja Taito Roivas aloitti työt Ylisellä päästyään armeijasta. Eläkepäiviensä kynnyksellä hänet palkittiin elämäntyöstä jokakesäisten, kaikelle kansalle avoimien Ylisfestareiden järjestämisessä.
Taito kaipaa Ylistä edelleen.
– ”Se oli täysin oma maailmansa, ihan erilainen maailma”, hän muistelee kaiholla.
Lähihoitaja Kai Kvickin äiti oli yksi Ylisen ensimmäisistä hoitajista 1960-luvulla. Koko perhe asui Ylisen alueella ja Kai sai sieltä työpaikan jo nuorena. Kun Ylinen muutti Ylöjärveltä, Kain työpaikka siirtyi asiakkaiden mukana Nokian Pitkäniemeen.
– ”Edelleenkään kehitysvammaiset ihmiset eivät saa valita missä asuvat ja kenen kanssa. Aina joku toinen päättää, missä heidän on halpa asua”, Kai Kvick sanoo.
Perjantai-dokkarin Kehitysvammaisten kylä on ohjannut Ami Assulin. Sen on leikannut Mikko Uusitalo ja kuvanneet Aki Lahtinen ja Janne Langen. Dokkari julkaistaan Yle Areenassa perjantaina 22.3. ja esitetään TV1:ssä Yle Perjantain lähetyksessä samana iltana klo 21.05 sekä uusintana TV1:ssä tiistaina 26.3. klo 21.30.
Edelleenkään kehitysvammaiset ihmiset eivät saa valita missä asuvat ja kenen kanssa.
Tule Perjantaina yleisöön!