Tukiliitto aloittaa muutosneuvottelut ja supistaa toimintaansa avustusleikkausten pakottamana
07.10.2024Kehitysvammaisten Tukiliitto aloittaa muutosneuvottelut henkilöstönsä kanssa toiminnan vähentämisestä, toiminnan muutoksista ja säästöistä. Neuvottelut käynnistetään tiistaina 22.10.2024.
Tukiliitto joutuu vähentämään toimintaansa, koska sen saama valtionavustusrahoitus pienenee vuonna 2025 ja uhkaa pienentyä lisää vuonna 2026. Hallituspuolueet ja sosiaali- ja terveysministeriö ovat ilmoittaneet isoista avustusleikkauksista sosiaali- ja terveysjärjestöjen toimintaan vuosille 2025–2027. Vuonna 2025 leikkaukset kohdistetaan uusiin hankkeisiin mutta myös jatkuvaluonteiseen toimintaan.
Kehitysvammaisten Tukiliitto sai 5.syyskuuta yllättävän tiedon, että sen yleisavustuksesta leikataan 201 000 euroa jo muutaman kuukauden päästä, vuoden 2025 alusta alkaen. Ministeriön ilmoituksen mukaan myös muita valtionavustusten leikkauksia tulee vuodelle 2025, vaikka niistä ei vielä ole tarkkaa tietoa. Näitä muita leikkauksia ovat esimerkiksi leikkaukset Tukiliiton tarjoamaan maksuttomaan oikeudelliseen neuvontaan.
Poliittisella ohjauksella tehty linjaus avustusleikkausten kohdentamisesta herättää huolta Kehitysvammaisten Tukiliitossa. Leikkaukset toimintaan vaikuttavat suoraan ihmisten hyvinvointiin. Tukiliitto ja sen 140 jäsenyhdistystä ovat olemassa, jotta ihmiset saavat luotettavaa tietoa omista oikeuksistaan ja oikea-aikaista matalan kynnyksen tukea.
Tukiliitto suunnittelee vähentävänsä tukea jäsenyhdistysten paikalliseen vapaaehtois- ja vertaistukitoimintaan. Jäsenyhdistyksissä kehitysvammaisten ihmiset, heidän läheisensä ja perheet saavat ja antavat vertaistukea, järjestävät hyvinvointia ja terveyttä edistävää toimintaa sekä vaikuttavat oman alueensa päätöksentekoon. Suunnitelman mukaan Tukiliitto etsii säästöjä toimitiloista, hallinnosta ja henkilöstökuluista, vähentää tukea vaikuttamistoimintaan, vähentää jäsenlehti Leijan ilmestymiskertoja sekä pistää vuonna 2025 tauolle taloudellisen tuen jakamisen kehitysvammaisten ihmisten teemaviikon paikallisten tapahtumien järjestämiseen.
Tukiliitto suunnittelee lopettavansa yhdenvertaisen kaveritoiminnan ensi vuoden 2025 loppuun mennessä. Yhdenvertaisessa kaveritoiminnassa yhdistetään kaksi vapaaehtoista yhdenvertaiseksi kaveripariksi, toisella on kehitysvamma ja toisella ei. Digikaveritoiminta on valtakunnallista toimintaa ja livekaveritoimintaa Tukiliitto järjestää Jyväskylän ja Tampereen alueilla.
Lisäksi Tukiliitto suunnittelee lopettavansa asiantuntijatyön niille perheille, joissa perheen vanhemmalla itsellään on kehitysvamma, ja niille ammattilaisille, jotka työskentelevät perhepalveluissa näiden perheiden kanssa (nykyinen Tilke-toiminta).
Järjestöt: leikkauksia tulisi kohtuullistaa
Tukiliitto neuvottelee henkilöstönsä kanssa näistä suunnitelmista, toiminnan vähentämisestä ja työtekijämäärän sopeuttamisesta työtilanteeseen. Mahdollisia henkilöstöön vaikuttavia toimenpiteitä voivat olla pysyvät henkilöstövähennykset, lomautukset ja sisäiset tehtäväjärjestelyt. Arvioitu pysyvien vähennysten määrä on viisi työtehtävää. Muutosneuvotteluiden piirissä on alle puolet Tukiliiton henkilöstöstä, yhteensä 19 työntekijää.
Tukiliitto tekee samanaikaisesti toimenpiteitä lisätäkseen muuta rahoitusta ja vahvistaakseen toiminnan rahoituspohjaa. Suomessa ei kuitenkaan ole olemassa korvaavaa rahoitusta sosiaali- ja terveysministeriön jakamille avustuksille eikä muuta vastaavan suuruista rahoituslähdettä sote-järjestöjen jatkuvaluonteiseen toimintaan. Avustusleikkaukset vähentävät vammaisille ihmisille ja heidän läheisilleen suunnattua toimintaa ja tukea.
Eduskunta päättää STM:n avustusmäärärahan tasosta vuodelle 2025 vasta kuluvan syksyn aikana. Sote-järjestöjen mielestä leikkauksia tulisi ainakin kohtuullistaa ja myöhentää niin, että jää aikaa selvittää niiden vaikutukset, ja järjestöille jää aikaa sopeuttaa toimintaa.
Lisätietoa antaa:
Risto Burman
Toiminnanjohtaja
Puhelinnumero: 050 5569 900
Sähköposti: risto.burman@tukiliitto.fi
X:ssä käytän tunnusta @ristoburman.