Malike luopuu toimintavälineiden vuokraamisesta
10.12.2024STEA-leikkausten vuoksi Malike keskittyy jatkossa vaikuttamistyöhön ja toimintavälineiden kokeilumahdollisuuksien tarjoamiseen. Kertaluonteinen kokeilujakso on yhä mahdollinen, vaikka vuokraustoiminta loppuu.
Sote-järjestöjen valtionavustusleikkaukset pakottavat arvioimaan kolmannelle sektorille kuuluvaa toimintaa kriittisesti ja priorisoimaan. STEA-rahoituksen leikkaukset kohdistuvat vuodesta 2025 alkaen Malikkeen toiminnassa välineiden uusimiseen ja hankintaan, minkä seurauksena päätämme toimintavälineiden vuokrauksen. Mahdollistamme jatkossa toimintavälineiden kokeilua ainoastaan kertaluonteisesti. Kokeilun tarkoituksena on tarjota uusia kokemuksia tai tietoa välineestä ennen oman hankintaa.
Mikä muuttuu?
Toimintavälineiden vuokraustoiminta loppuu, mutta niiden kertaluonteinen kokeilu on mahdollista jatkossakin omassa asuin- ja toimintaympäristössä. Toisin sanoen, toimintaa on muotoiltu uudella tavalla. Heikentyvät taloudelliset resurssit eivät mahdollista riittävää välineiden uusimista ja hankintaa, jota vuokraustoiminta edellyttäisi. Uudistus astuu voimaan vuoden 2025 alusta.
Kokeilu antaa edelleen mahdollisuuden arvioida toimintavälineen sopivuutta ja tarvetta omassa ympäristössä. Kokeilujakson enimmäispituus on jatkossa kaksi viikkoa, ja siitä peritään kokeilumaksu. Yhtä välinettä on mahdollista kokeilla yhden kokeilujakson ajan. Välineiden kokeilu ei ole mahdollista Malikkeen ollessa suljettuna heinäkuussa. Toimintavälineet ovat kokeiltavissa, kun ne eivät ole Malikkeen omassa käytössä.
Toimintavälineiden kokeilu on suunnattu vaikeasti vammaisille ihmisille, jotka tarvitsevat toimintavälineen ja toisen ihmisen apua voidakseen liikkua ja osallistua.
Malike palvelee toimintavälineiden kokeilijoita valtakunnallisesti Tampereelta käsin. Tarvittaessa osan välineistä voi saada matkahuollon tai Kaukokiidon rahtina, jolloin asiakas vastaa rahtikustannuksista. Helsingin alueellisesta toimipisteestä välineet tulee noutaa.
Rovaniemellä Kolpeneen tuki- ja osaamiskeskuksessa sijainneen vuokraamon toiminta päättyy. Rovaniemen vuokraamon välineistö on pääosin käyttöikänsä päässä, joka vaatisi välineiden välitöntä uusimista. Välineiden uusimiseen ei ole taloudellisia resursseja, jotka edellyttäisivät noin 50 000 € suuruista investointia. Lisäksi käyttöaste on ollut alhainen, viimeisen kahden vuoden aikana vuokrauksia on ollut yhteensä 40. Valtaosa toimintakuntoisista välineistä siirtyy Kolpeneen omaan käyttöön. Malike palvelee jatkossa toimintavälineiden kokeilua Tampereelta käsin matkahuollon tai Kaukokiidon rahteina toimitettuina, jolloin asiakas vastaa rahtikustannuksista.
Olemme jatkossa aiempaa riippuvaisempia lahjoitus- ja keräysvaroista, jotta saamme ylläpidettyä välineistöä.
Vuokraustoiminnan sijaan tavoittelemme pidemmän ajan vaikuttavuutta
Vaikutamme siihen, että vammaiset ihmiset saisivat osallistumista edistäviä välineitä käyttöönsä omassa asuin- ja toimintaympäristössään. Tavoitteemme on lisätä tietoa toimintavälineistä ja edistää niiden hankintaa yhteiskäyttöön kuntiin ja julkisiin palveluihin kuten päiväkoteihin, kouluihin, päivätoimintayksiköihin ja ryhmäkoteihin. Esimerkiksi varhaiskasvatuslaki ja perusopetuslaki velvoittavat varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen järjestäjiä huolehtimaan toimintaan osallistumisen edellyttämistä apuvälineistä, mutta näiden järjestämisessä on vielä paljon puutteita. Havaintojemme mukaan, tiedon ja kokemusten lisäännyttyä, myös välineiden hankinta lisääntyy. Toimintavälineet lisäävät monen vammaisen ihmisen osallisuutta ja yhdenvertaisuutta ratkaisevasti.
Edistämme alueellisten välineiden hankintaa verkossa tapahtuvilla Yhdenvertaisuutta toimintavälineillä -aamukahveilla. Näiden tavoitteena on muodostaa yhteinen ymmärrys liikkumisen tarpeesta ja merkityksestä kuntalaisille sekä vaikuttaa ja käynnistää välineiden hankintaa kunnissa.
Lisäämme tietoa ja toimintavälineiden kokeilumahdollisuuksia varhaiskasvatuksessa Toimintavälineet vaikeasti vammaisen lapsen kasvun ja osallistumisen tukena varhaiskasvatuksessa -toiminnalla.
Edistämme toimintavälineiden käyttöä ja hankintaa aikuisten asumis- ja päivätoimintayksiköissä Yhdessä-teemapäivillä.
Ulos talosta, pois pihasta -toimintavälinekoulutuksilla tarjoamme tietoa, taitoa ja kokemusta toimintavälineistä, niiden käytöstä ja hankinnasta.
Tampereelta käsin toimii myös Kaikki liikkuu, kärry kiertää -peräkärry, joka tarjoaa mahdollisuuden toimintavälineiden kokeiluun omalla alueella. Talvikärry sisältää jäällä ja lumella liikkumisen valineitä ja kesäkärry maastoliikkumisen apuvälineitä. Kärryn käyttö on maksutonta, mutta käyttäjät vastaavat itse siirtämisestä ja siihen liittyvistä kustannuksista.
Lisätietoa:
Susanna Tero
Johtava asiantuntija, Malike
Puhelinnumero: 050 5561 273
Sähköposti: susanna.tero@tukiliitto.fi
Malike
Sumeliuksenkatu 18 B, 3. krs
33100 Tampere
Malikkeen puhelinnumero on 040 4839 327.
Tehtäviini kuuluvat mm. kehittäminen ja yhteistyöpyynnöt.
Antti Tulasalo
Toimintavälineneuvoja, Malike
Puhelinnumero: 050 9177 471
Sähköposti: antti.tulasalo@tukiliitto.fi
Malike
Sumeliuksenkatu 18 B, 3. krs
33100 Tampere
Malikkeen puhelinnumero on 040 4839 327.
Tehtäviini kuuluvat mm. neuvonta, hankinnan ohjaus ja välinepalautteet.